Våra bästa råd för dig som vill köpa gård

Drömmer du om att köpa en gård på landet där du kan odla egna grönsaker och ha höns som går fritt på tomten. Eller funderar du på att starta en gårdsbutik i en gammal lada? Här kommer några tips för dig som vill bli gårdsägare och hur du kan tänka kring försäkringar.

Att få leva nära naturen och samtidigt kunna bidra till ett mer livskraftigt lokalsamhälle får många att vilja bosätta sig på landsbygden. Ökade möjligheter till distansarbete gör att allt fler kan förverkliga sin gårdsdröm och kanske bedriva verksamhet i de gamla fina ekonomibyggnaderna som ofta följer med köpet. Men att köpa en lantbruksfastighet är ofta ett stort beslut. Det här kan vara bra att fundera igenom innan du slår till.

Kommer du att trivas på landsbygden (även på vintern)?

Under ljusa sommarkvällar är det lätt att föreställa sig en trivsam tillvaro på landet, men på en lerig åker i november kanske ett gårdsköp inte känns lika lockande. Om du är osäker på om gårdslivet passar dig kan du prova att hyra en gård till att börja med. Har du en vinterbonad sommarstuga kan du testa att bo där permanent så får du en mer realistisk bild om du kommer trivas även när det är mörkt ute större delen av dagen.

Vilken typ av gård behöver du?

Innan du kollar på gårdar kan det vara bra att fundera över dina behov. Är det odling du är intresserad av kanske det räcker med en mindre lantbruksfastighet. Funderar du på att driva verksamhet med djur behöver du stallbyggnader som uppfyller vissa krav och betesmark. Oavsett vad du ska använda gården till är närhet till service så som affärer, vårdcentral och skola aspekter som kan vara bra att väga in, framför allt om ni är flera i familjen. Om du ska jobba på distans eller driva verksamhet på gården är det också viktigt att det finns fibernät på fastigheten.

Gillar du att renovera?

Många gårdar som finns till salu har många år på nacken och behöver en hel del kärlek, men att underhålla en lantbruksfastighet kräver både tid och pengar. Måla, tapetsera, lägga golv och laga staket är åtgärder du ofta kan göra själv. Däremot måste större renoveringar som innefattar VVS- eller elarbete vara utförda av en behörig hantverkare. Gör en lista på vad du behöver fixa och en budget så får du en bättre helhetsbild.

Har du kontrollerat gårdens skick och detaljplanen?

Innan du skriver på kontrakt är det viktigt att göra en noggrann undersökning av huset. Att avlopp och ledningar fungerar som det ska samt att gårdens elsystem är rätt dimensionerat är viktigt för säkerheten. Tänk på att du som köpare har en långtgående undersökningsplikt som gäller även om du tänkt bedriva näringsverksamhet på gården. Om du inte är kunnig rekommenderar vi att du anlitar en professionell besiktningsman. Glöm inte kolla detaljplanen för området med kommunen, så vet du om det finns planer för vindkraftverk eller andra stora byggprojekt i närheten.

Se till att du har rätt försäkring

Har du hittat din drömgård? Grattis! Om olyckan är framme är det viktigt att gården och sakerna som finns i de olika byggnaderna är försäkrade. Vår gårdsförsäkring består av en villaförsäkring för huset du bor i och en lantbruksförsäkring för de andra, större byggnaderna på gården. Exakt hur försäkringen ser ut är inget du behöver tänka på. Kontaktar du oss så hjälper vi dig få det försäkringsskydd du behöver.

Mer att läsa