Så kan du skydda huset mot hussvamp

Att få huset angripet av hussvamp är ofta mycket besvärligt och kan ge kostsamma skador. För att bli av med hussvampen behöver du ta hjälp av en specialist och få det åtgärdat så snart som möjligt. Här har vi samlat tips på hur du kan skydda ditt hus från hussvampangrepp och vad som ingår i din hemförsäkring om du drabbats.

Efter en varm sommar kan det vara bra att inspektera alla utrymmen i ditt hus. Fuktiga och varma utrymmen som krypgrunder, våtutrymmen och källare är gynnsamma miljöer för ovälkomna gäster och särskilt hussvampen. Via myceltrådar sprider den sig snabbt över träytor, vilket kan leda till allvarliga skador på virket. Vill det sig riktigt illa kan du behöva riva delar, eller i värsta fall hela huset. Därför är det viktigt att du upptäcker hussvampangrepp i tid.

Tecken på hussvamp

Det finns fler sorters svampar som kan angripa hus, men den största fienden för en husägare är den äkta hussvampen. Då hussvampen kan vara dold under golv och bakom väggar är den ibland knepig att upptäcka. Håll utkik efter ett brunaktigt pulver på golv, väggar och tak. Då hussvampen är beroende av kalk för att överleva, kan det vara bra att kolla lite extra runt skorsten och murade väggar.

Hussvamp - det här ingår i din försäkring

Om du misstänker att ditt hus angripits av hussvamp, ring oss så fort som möjligt och anmäl skadan så hjälper vi dig. I din villaförsäkring ingår ett skydd som kan ge ersättning för sanering och reparation av skadade byggnadsdelar. Vid ett angrepp måste en saneringsfirma bekräfta att det rör sig om äkta hussvamp och de hjälper även till med saneringen.

Så kan du förebygga hussvampsangrepp

Det mest effektiva sättet att stoppa hussvampen är att se till att husgrunden och andra stängda utrymmen är fria från fukt. Det här kan du göra själv för att hålla fukten borta:

  • Kontrollera träkonstruktionen regelbundet. Om virket är mjukt eller smular sönder kan det vara tecken på rötskada som du genast behöver kolla upp.
  • Inspektera krypgrund, källaren, vinden och se till att det är bra ventilation.
  • Förvara inte virke och annat bråte direkt på fuktiga källargolv.
  • Led bort regnvattnet från huset med hjälp av hängrännor du fäster på stuprör.
  • Undvik fukt på skorstensstocken. Det gör du bäst genom att sätta en huv som regnskydd på skorstenen.

Mer att läsa