Så gör du om din cykel blir stulen

Att cykla ger en härlig frihetskänsla och är bra för både hälsan och miljön. Tyvärr är cykelstölder vanliga. Här ger vi råd och tips på vad du kan göra om cykeltjuven är framme.

Att få sin cykel stulen är trist och kan bli en dyr historia. Som tur är täcker en hemförsäkring stölden om cykeln varit låst, men för att du ska få ersättning finns det vissa saker du behöver göra.

1

Polisanmäl stölden

Om din cykel stjäls är det viktigt att du anmäler det till polisen. En polisanmälan ökar dina chanser att få tillbaka cykeln, men är också nödvändig för att du ska kunna få ersättning via din hemförsäkring. Enklast anmäler du cykelstöld på polisens webbplats Länk till annan webbplats. eller genom att ringa 114 14.

2

Förbered dig på frågor

När du gör en polisanmälan ska du uppge ramnummer eller annan typ av märkning på din cykel. Du kan också få frågor om cykelns märke, modell och färg, samt om den var låst eller olåst vid stöldtillfället.

3

Anmäl stölden till oss

När du har ett ärendenummer från polisen ska du göra en stöldanmälan till oss. Den går att göra via webben, dygnet runt. Förutom en kopia på polisanmälan, behöver du skicka med ett kvitto eller annan bevisning där cykelns märke och modell ingår och som styrker inköpsdatum, pris och ramnummer. Du ska också uppge vilken typ av lås du låste fast cykeln med.

Vad ersätter min hemförsäkring vid en cykelstöld?

Du som har en hemförsäkring hos oss kan få ersättning med upp till 30 000 kronor, beroende på cykelns ålder. Självrisken ligger vanligtvis på 1 500 kronor, såvida du inte har valt en högre självrisk på din försäkring. Du kan enkelt anmäla cykelstölden här på vår webbplats.

Tips om din cykel är stulen

Tyvärr är det få cykelstölder som klaras upp, men det finns saker du kan göra själv:

  • Kolla cykelannonser. En stulen cykel kan dyka upp på olika köp- och säljsajter efter bara några timmar. Om du ser din cykel i en säljannons ska du kontakta polisen.
  • Berätta för din omgivning. Informera om stölden i lokala Facebookgrupper och andra sociala medieplattformar. Lägg gärna upp en bild på din cykel om du har, då är den lättare att identifiera.

Bästa tipsen för att hålla cykeltjuven borta

  • Lås alltid fast din cykel med ett av Stöldskyddsföreningen rekommenderat lås.
  • Sätt låset runt både framhjul och ram i ett fast föremål.
  • Förvara cykeln i ett låst utrymme över natten, till exempel ett cykelförråd eller garage.
  • Om möjligt, skruva av sadeln – det gör att cykeln blir mindre attraktiv att stjäla.
  • Om du har en elcykel – ta med dig batteriet när du lämnar den obevakad.
  • Märk cykeln med MärkDNA – då blir den lättare att spåra.

Mer att läsa