Bra att tänka på när du ska renovera på egen hand

Funderar du på att renovera hemma och vill utföra jobbet själv? För att minska risken för skador i samband med renovering har vi listat några goda råd och tips på vägen.

Visst är det roligt att själv få snickra och göra fint hemma. Men som de flesta hemmafixare vet har renoveringsarbeten en tendens att växa. Du kanske ska riva en vägg för att skapa mer utrymme, men upptäcker att golvet är fuktskadat. Och ju mer du river, desto fler saker behöver fixas. Viktigt att känna till när du ska fixa hemma är för att försäkringen ska gälla fullt ut så behöver du följa Boverkets byggregler och de olika branschregler som finns. Här är några tips på hur du kan tänka för att det ska bli rätt.

Gör en detaljerad plan

Med en drömbild i huvudet är det lätt att bli ivrig. Men innan du drar igång med din renovering kan det vara klokt att fundera över hur arbetet kommer påverka husets konstruktion? Behöver du bygglov? Har du råd? För att få koll på arbetets omfattning kan det vara klokt att skriva en lista och försök uppskatta hur lång tid varje moment tar. Gör också en budget och se till att du har en buffert för oförutsedda utgifter.

Kolla upp om du behöver bygglov

Att bygga om hemma utan bygglov kan bli en kostsam historia. Dels kan du behöva betala en byggsanktionsavgift, dels kan du behöva riva det du har lagt tid och pengar på. På Boverkets webbplats kan du läsa om vilka regler som gäller kring bygglov. Om du är det minsta osäker är det alltid bäst att rådgöra med en expert. Bor du i en bostadsrättslägenhet är det viktigt att du även har tillstånd från bostadsrättsföreningen innan du sätter igång.

Skaffa dig kunskap och ta hjälp utifrån

Att riva en vägg eller installera en toalett kan verka enkelt att göra själv, men även om du studerat guider på nätet räcker det inte alltid. Många skador i samband med renovering skulle kunna undvikas genom att göra rätt från början. Med rätt menar vi att arbetet är fackmässigt utfört. Tänk på att det är den som utför arbetet som har ansvaret att det blir rätt. Om din renovering innebär el-jobb eller VVS moment ska du alltid anlita en auktoriserad elektriker eller VVS-installatör.

Checklista när du ska renovera hemma:

  • Kolla om du behöver bygglov eller tillstånd från bostadsrättsföreningen och ansök i god tid innan du börjar bygga.
  • Anlita en auktoriserad hantverkare om du ska genomföra moment som kräver en fackman. Ta in flera offerter och jämför priser.
  • Rangordna de olika momenten och gör en tidsplan så får du en bättre koll på omfattningen.
  • Spara alla kvitton och dylikt.
  • Skaffa en bra hemförsäkring. Du kan enkelt se hemförsäkringens pris och teckna hemförsäkring direkt på vår webbplats.

Mer att läsa