Villaförsäkring med ett omfattande skydd

Som villaägare har du både hus, hem och tomt att tänka på. För att göra det enkelt för dig så ingår därför både skydd för huset, tomten och alla saker i vår försäkring. Vi kallar det för Villahemförsäkring.

Försäkringen Villahem ersätter skador orsakade av bland annat brand, läckage, storm, hagel och inbrott. Den finns också där om du skulle bli sjuk på resan eller om någon i familjen skulle råka ut för ett överfall. Och om du hamnar i en tvist hjälper vi dig med advokat­kostnaderna.

Om du bara vill försäkra själva byggnaden så hittar du villkor för det här: Villkor villaförsäkring - endast byggnad Pdf, 1.5 MB. (pdf)

Om du byter försäkringsbolag och köper din boendeförsäkring hos oss så ingår ett prova på-skydd. Det betyder att om du drabbas av en skada som skulle ha ersatts av din tidigare boendeförsäkring men inte omfattas av vår boendeförsäkring, så ersätter vi enligt den tidigare försäkringen.

PROVA PÅ-SKYDDET GÄLLER:

  • Om du köper en boendeförsäkring hos oss med samma omfattning och tilläggsförsäkringar som hos det tidigare försäkringsbolaget.
  • Under första året från det att du köper din försäkring hos oss.

​ATT TÄNKA PÅ

Om du vill utnyttja prova på-skyddet efter en skada behöver du meddela oss. Du måste då också kunna visa oss försäkringsbrev och villkor som visar att skadan skulle ha ersatts av din tidigare försäkring.

Prova på-skyddet gäller inte för skillnader i aktsamhetskrav och värderingsregler. Det gäller inte heller för skillnader i försäkringsbelopp, högsta ersättningsbelopp och självrisk.

  • Vid brand, vattenläckage, inbrott eller annat oförutsett
  • Skydd mot hussvamp och skador på din tomt
  • Hjälp om någon stämmer dig
  • Hjälp om någon stjäl din identitet

Mer om vår villaförsäkring

Som villaägare finns det många risker som är viktiga att skydda sig mot. Tänk om en istapp skulle trilla ner från ditt hustak, skada någon och du krävs på skadestånd, eller om du måste flytta från huset på grund av en stor vattenskada. Vi hjälper dig med skadeståndet, kostnaderna för både reparationen och en tillfällig bostad efter vattenskadan och dessutom har du och din familj ett skydd på semesterresan eller om ni skulle drabbas av ett överfall.

Det här ingår i villahemförsäkringen

Tabell som beskriver vad som ingår i
Du får ersättning vid inbrott hemma eller om du råkar ut för en stöld utanför din bostad, t.ex. när du är på jobbet eller på resa.
Om huset skadas på grund av läckage från t.ex. en vattenledning kan du få ersättning.
Du får ersättning om ditt hus och dina saker skadas vid en brand.
Om ditt hem skadas av storm, hagel, översvämning eller snötryck kan du få ersättning.
Du får ersättning om t.ex. kylskåp, frys, spis eller värmepump går sönder.
Om kylskåpet eller frysen går sönder kan du få ersättning för förstörda livsmedel.
Om ditt hem drabbas av skadedjur som getingar, råttor eller vägglöss får du hjälp med sanering. Vi hjälper även till med sanering och reparation om huset drabbas av hussvamp eller träskadeinsekter som husbock och hästmyra.
Om du krävs på skadestånd för att du skadat någon eller någons saker utreder vi om du är skadeståndsskyldig, för din talan vid en rättegång och betalar rättegångskostnader och eventuellt skadestånd.
Om du hamnar i en tvist som kan gå till domstol kan vi hjälpa dig med advokat- och rättegångskostnader.
Om du eller någon i din familj blir utsatt för misshandel eller vissa sexualbrott får du ersättning genom din försäkring.
Om du mår dåligt efter t.ex. ett inbrott, ett överfall eller en brand kan vi hjälpa dig med upp till tio behandlingar hos psykolog eller psykoterapeut.
I försäkringen ingår förebyggande rådgivning om hur du kan skydda dig mot ID-stöld och hjälp att begränsa följderna om det skulle hända.
Genom Näthjälpen får du tillgång till förebyggande rådgivning och hjälp med att ta bort oönskat och kränkande innehåll som publicerats på internet utan ditt samtycke.
Gäller för dig och din familj om ni under en resa skulle bli sjuka eller råka ut för ett olycksfall. Gäller också om något skulle hända med era saker eller om ni eller ert bagage blir försenat.

Skydd vid överfall eller om du råkar skada någon

En villahemförsäkring fungerar som ett skydd för din familj. Vi tar inte bara hand om skador på eller i din villa, utan alla som bor där omfattas av försäkringen. Skulle någon i familjen bli överfallen på väg hem från jobbet eller av en inbrottstjuv i ert hem ersätter vi er för skadorna. Skulle ni råka skada en annan person hjälper vi er med eventuellt skadestånd som ni tvingas betala.

Vi betalar advokat- och rättegångskostnader

När du har köpt hus kan det uppstå en tvist med tidigare ägare. Har ni svårt att enas kan vi hjälpa till med advokat- och rättegångskostnader.

Hjälp vid hussvamp

Hussvampen är husets värsta fiende. Den livnär sig på trä och påverkar träets bärande styrka. Med vår villaförsäkring får du ett skydd som ersätter både sanering och reparation.

Allvarlig sjukdom på semestern

Med vår försäkring får både du och din familj ett skydd vid sjukdom eller olycksfall på resan. Försäkringen ersätter läkarbesök, behandling, operation och sjuktransport.

POOL OCH SPABAD

Har du en utomhuspool eller ett spabad behöver det finnas med på ditt försäkringsbrev för att försäkringen ska gälla. Om du inte hittar uppgifter om det där måste du kontakta oss och lägga till det. Kom också ihåg att spabad utomhus ska vara tillräckligt uppvärmt för att förhindra att det fryser.

ID-skydd om någon stjäl din identitet

Om någon obehörig får tag i dina personliga uppgifter kan de använda dem för att till exempel söka och utnyttja krediter, ta emot bidrag, teckna mobilabonnemang, beställa varor eller till och med komma över lagfarten till din fastighet. Med vårt ID-skydd hjälper vi dig att begränsa konsekvenserna av en ID-stöld. Drabbas du av en ID-stöld och har din boendeförsäkring hos oss hör du av dig på 0770-456 091 eller dina@id-skydd.se.

Hjälp vid trakasserier på nätet

Skulle du eller någon i ditt hushåll bli utsatt för kränkande innehåll på internet kan du få professionell assistans genom Näthjälpen. Det kan röra sig om mobbning i sociala medier, bilder som publicerats utan ditt samtycke eller falska profiler som skapats i ditt namn. Tjänsten ingår i din försäkring och behöver du hjälp, hör av dig på 0770-456 091 eller dina@nathjalpen.nu.

Hemförsäkringen gäller för flyktingar som bor hos dig

Har du också öppnat upp ditt hem för någon på flykt? Vår hemförsäkring gäller kostnadsfritt även för flyktingar du har boende hos dig, oavsett nationalitet.

Så gäller försäkringen för inneboende flyktingar

RättSskydd – din hjälp om du hamnar i tvist

I din försäkring ingår något som kallas Rättsskydd. Den kan hjälpa till med ombudskostnader och rättegångskostnader om du hamnar i tvist med någon. För att rättsskyddsförsäkringen ska gälla måste du anlita en advokat eller jurist. Läs mer om rättskydd här.

Viktig information om försäkringen

Det är viktigt att du läser förköps­informationen. Spara gärna ned den så har du den alltid tillgänglig.

Tillägg till din villaförsäkring

Komplettera din hemförsäkring med någon av våra tilläggsförsäkringar så att du får det skydd som passar dig.

Med tillägget allrisk byggnad får du ersättning om du själv råkar skada huset eller trädgården.

Med allrisk lösöre (ofta kallad drulleförsäkring) kan du få ersättning om du förlorar eller råkar ha sönder något genom en plötslig olyckshändelse.

Ger ersättning om du tvingas avbeställa din resa på grund av akut sjukdom eller olycksfall. Du kan även få en ersättningsresa om någon i familjen skulle sjukskrivas eller bli inlagd på sjukhus mer än halva resan.

Tilläggsförsäkringen golf ger ersättning om din golfurustning blir skadad eller förstörd, helt utan självrisk. Och slår du hole-in-one får du 1 000 kronor!

Tilläggsförsäkringen ger ersättning om dina hästtillbehör blir skadade eller stulna.

Samlingsförsäkringen gäller för smycken, armbandsur och mynt- eller frimärkssamling när värdet är högre än det som vanligtvis ingår i din hemförsäkring. Du väljer själv försäkringsbelopp när du köper försäkringen.

Tilläggsförsäkringen för småbåt ger ersättning om din båt blir skadad eller stulen.

Du som hyr ut din bostad behöver komplettera med en uthyrningsförsäkring. Med den kan du också få ersättning för stöld och skadegörelse som orsakas av hyresgästen.

Tilläggsförsäkringen gäller för värdeföremål som har ett högre värde, till exempel en ring eller en dyr cykel. Med den här tilläggsförsäkringen kan du få ersättning om du skulle förlora eller skada det försäkrade föremålet genom en plötslig olyckshändelse.

VAD KOSTAR VILLAFÖRSÄKRINGEN?

Frågor och svar om din villaförsäkring

Gäller villaförsäkringen även när jag bygger om villan?

Ja, det gör den. Den gäller även för byggnadsmaterial och verktyg till ett visst värde. Se försäkringsvillkoren för mer information.

Gäller villaförsäkringen om blixten slår ner och skadar huset?

Ja, försäkringen gäller för skador orsakade av blixtnedslag.

Gäller hemförsäkringen på resa?

Ja, hemförsäkringen och villahemförsäkringen gäller vid resa i hela världen under de första 45 dagarna. Ska du vara utomlands längre tid kan försäkringen förlängas. I våra allmänna villkor kan du läsa mer om vad som ingår i reseskyddet (en form av reseförsäkring).

Hur stor är självrisken för en hemförsäkring ?

Hemförsäkringens självrisk är 1 500 kronor (grundsjälvrisk). För vissa typer av skador gäller en tilläggssjälvrisk eller särskild självrisk. Mer om detta hittar du under respektive skadehändelse i försäkringsvillkoret.

Vad täcker hemförsäkringen ?

Vår hemförsäkring täcker skador som uppstår vid brand, vattenläckage, stöld och skadegörelse i hemmet. Du har även ett skydd ifall du skulle bli sjuk eller om ditt bagage blir försenat på resan.

Vad är en hemförsäkring?

Att försäkra ditt hem betyder att du inte behöver stå helt själv för skador som uppstår efter brand, vattenläckage, storm, inbrott, skadegörelse eller överfall. Försäkringen skyddar inte bara ditt hem och dina saker, du får även ett skydd när du är ute och reser eller om någon stämmer dig vid domstol. Läs mer om hemförsäkring.

Mitt altantak har gått sönder efter all snö, kan jag få ersättning för det?

Nej. Du kan endast få ersättning för snötrycksskador på bostadshuset och takkonstruktionen ska ha utförts enligt gällande byggnorm och vara normalt underhållen.

Det blev strömavbrott vid åskvädret och nu har all mat i frysen blivit förstörd, kan vi få hjälp genom försäkringen?

Ja, hemförsäkringen omfattar matvaror i frys som blivit förstörda vid strömavbrott. Ta ett foto på dina skadade varor och gör en lista på det som blivit förstört.

Min inglasade veranda och växthus har skadats av hagel, hur gäller försäkringen?

Har du en villahemförsäkring ersätter den skador på ditt hus och uthus till följd av hagel. Däremot ersätts inte skador på exempelvis växthus.

Min dator, tv och barnens x-box har gått sönder efter åskovädret, gäller min försäkring för det?

Ja, hemförsäkringen gäller för skador efter åska och blixt.