Dags att måla om fritidshuset? Tänk på det här!

Är det dags att måla om sommarstugan? Då har du ett stort, men också kul projekt framför dig. Här får du tips på hur du kan tänka kring utomhusfärger och några praktiska råd för att du ska få ett hållbart resultat.

Våren är en underbar tid för dig som är fritidshusägare. Äntligen kan du fixa i trädgården och piffa upp huset. Kanske funderar du på att måla om fasaden så att stugan är extra fin när du ska vara där under lediga dagar? Oavsett om anledningen är att färgen har flagnat eller du är sugen på en ny kulör krävs en hel del planering.

Var noga med förarbetet

Grundregeln är att träet måste vara torrt och rent när du målar. Börja med att kolla skicket på fasaden och snickeridetaljerna. Om träet är mjukt av röta måste du byta ut det skadade virket, annars finns det en risk att rötan sprider sig under färgen. Beroende på vilken färgtyp huset är målat med behöver du också borsta, tvätta, skrapa och slipa träfasaden. Tänk på att ju mer tid du lägger ner på underarbetet, desto bättre blir slutresultatet.

Välj rätt utomhusfärg

Skärgårdsvitt? Klassisk faluröd? Eller kanske en knallig färg? Att välja kulör och färgtyp kan vara knepigt och kräver lite efterforskning. Tumregeln är att hålla sig till samma färgtyp som huset är målat med. Då kan du undvika det lite tröstlösa jobbet att avlägsna all gammal färg innan du stryker på ny. Om du ska måla på obehandlat trä behöver du grundmåla först. Prata med en kunnig i färghandeln om du är osäker. Här är några exempel på vanliga utomhusfärger som oftast är vattenbaserade:

  • Akrylatfärg, även kallad plastfärg, är en populär fasadfärg som torkar snabbt. Den vattenburna färgen är enkel att stryka på och lägger sig som ett skyddande skikt ovanpå träet. Förutsatt att du gör ett bra grundarbete håller sig huset nymålat länge.
  • Alkydoljefärg är besläktad med linoljefärgen och passar på såväl fasader som utemöbler, snickeridetaljer och staket. Färgen ger en täckande och fuktavvisande yta, men till skillnad från akrylatfärgen mattas kulören av och kan bli spröd med tiden. Välj gärna en vattenburen som innehåller färre lösningsmedel än den oljebaserade.
  • Slamfärg är en traditionell färgtyp som ger en matt och relativt täckande yta. Den kanske mest kända slamfärgen är Falu Rödfärg som finns på många hus runtom i Sverige. Om huset tidigare är slamfärgsmålat ska du fortsätta måla med slamfärg.

Tips! Om du är osäker på vilken kulör du ska välja kan du provmåla på en mindre yta på fasaden. Då får du en bättre uppfattning om den passar utifrån husets ålder och omgivning.

Varmt lycka till med ditt målarprojekt!

Skaffa en bra försäkring!

Då fritidshuset ofta står tomt många månader om året kan det hända mycket när du inte är där. Vår fritidshusförsäkring ger skydd vid stöld, skadegörelse och vid skador som orsakats av exempelvis ett blixtnedslag, brand, läckage eller översvämning.

Mer att läsa