Renovera hyresrätt - det här kan du göra själv

Sugen på att måla om i din hyresrätt? När du hyr din bostad har du stora möjligheter att fixa hemma, förutsatt att du följer hyresvärdens regler och åtgärderna är fackmässigt utförda. Här får tips på hur du kan tänka när du som hyresgäst vill renovera i bostaden och vad som gäller i din hemförsäkring.

Att hyra sin lägenhet innebär ofta en enklare tillvaro än om du bor i en bostadsrätt. Till exempel ska hyresvärden åtgärda saker som en läckande kran och byta ut trasiga vitvaror. Däremot har din hyresvärd ingen skyldighet att fixa ytskikten så länge de är i fint skick. För att minska risken att bli ersättningsskyldig är det bäst att rådgöra med din hyresvärd innan du startar en renovering. Här kommer några tips på hur du kan tänka.

Det här får du göra själv

  • Måla och tapetsera väggar kan göra mycket för att öka trivseln hemma. Så länge du väljer neutrala färger och arbetet är fackmässigt utfört behöver du normalt inte tillåtelse från hyresvärden.
  • Lyfta bort dörrar eller byta ut skåpsluckor är tillåtet så länge du sparar och förvarar materialet varsamt. Om du exempelvis sätter upp en ny hatthylla behöver du montera upp den gamla igen när du flyttar.

Renoveringar du inte får göra själv

  • Ändra planlösningen, till exempel ta bort en vägg eller dela av rum med fastmonterade väggar.
  • Ändra på fast inredning, till exempel byta ut diskbänk eller skåp.
  • Installera en tvättmaskin eller diskmaskin.
  • Montera köksfläkt till befintligt ventilationssystem.

Checklista när du renoverar din hyresrätt

  • Stäm av med din hyresvärd innan du börjar så slipper du tråkiga missförstånd. Vill du göra större förändringar i lägenheten behöver du ett skriftligt tillstånd från hyresvärden.
  • Se över riskerna. Om du råkar ha sönder en ledning när du renoverar eller gör otillåtna åtgärder, riskerar du att bli skadeståndsskyldig och uppsagd från lägenheten.
  • Försäkra dig om att VVS-företaget du anlitar är auktoriserat enligt branschregler av Säker Vatten. På Elsäkerhetsverkets webbplats hittar du behöriga elinstallatörer.
  • Förvara dörrar och dylikt du flyttar på ett säkert ställe så att du kan återställa inredningen till dess ursprungliga skick när du flyttar ut.

Glöm inte att skaffa en bra hemförsäkring!

Även om din hyresvärd har det största ansvaret för boendets underhåll och skick så är det viktigt att du har en hemförsäkring för din hyresrätt. Den ger inte bara ett försäkringsskydd för dina saker vid inbrott, utan även dig själv. Om du exempelvis skulle råka ut för en skada på resan eller någon stjäl din elcykel kan du ha rätt till ersättning. Ansvarsskyddet i hemförsäkringen kan i vissa fall hjälpa dig om du råkar orsaka en skada i hyresrätten och blir skadeståndsskyldig. Här kan du läsa mer om våra olika hemförsäkringar.

Mer att läsa