Bra att tänka på när du skaffar elsparkcykel

Funderar du på att köpa en elsparkcykel? Eller har du redan hoppat på trenden? Här är några säkerhetstips som kan vara bra att känna till.

Du har förmodligen sett elsparkcyklarna som går att hyra via en app och susar fram ljudlöst (ibland riskabelt) i trafiken. Och visst är elsparkcykeln, även kallad elscooter, ett smidigt och roligt transportmedel. Allt fler väljer också att skaffa en egen som går att ladda hemma.

Något som är viktigt att känna till är att en elsparkcykel klassas som en vanlig cykel om den inte går fortare än 20 kilometer i timmen eller har en motoreffekt som överstiger 250 watt. Elsparkcykeln ingår då i din hemförsäkring hos oss. För en elsparkcykel med högre hastighet eller större motoreffekt gäller inte hemförsäkringen.

Lås fast elsparkscykeln ordentligt

En elsparkcykel kan kosta många tusenlappar, vilket gör den mycket stöldbegärlig. Om du inte kan förvara elscootern inlåst hemma eller på jobbet, så är det viktigt att skaffa bra lås som är rekommenderat av Stöldskyddsföreningen Länk till annan webbplats.. Se till att använda säkra låspunkter som inte går att skruva loss och lås fast den vid ett cykelställ.

Ladda batteriet säkert hemma

Elsparkcyklar drivs av samma typ av batterier som finns i din telefon och dator. När du ska ladda, se till att batteriet är helt och följ bruksanvisningen noga. Du ska följa Elsäkerhetsverkets Länk till annan webbplats. rekommendationer för laddning av fordon. Om du inte ska använda elsparkcykeln på ett tag, till exempel under vintern, rekommenderar Elsäkerhetsverket att du förvarar batteriet halvladdat i en torr miljö.

Tänk på säkerheten

Att visa hänsyn i trafiken, hålla avstånd och sakta ner vid omkörningar är viktigt för att undvika olyckor. Från och med 1 september 2022 är det inte tillåtet att köra elsparkcykel på gångbanor och trottoarer. Är du yngre än 15 år måste du enligt lag använda hjälm, men givetvis bör alla som kör elscooter skydda huvudet.

Kom ihåg att hemförsäkringen inte ger ersättning för kroppsskador om du skulle råka ut för en olycka. Då behöver du en olycksfallsförsäkring eller en sjuk- och olycksfallsförsäkring.

De här reglerna gäller

  • Du får köra elsparkcykeln på cykelvägar, förutsatt att den inte går fortare än 20 kilometer i timmen.
  • Du måste se till att fordonet har fungerande broms och en ringklocka.
  • Du får inte skjutsa någon på en elsparkcykel.
  • Om du kör i mörker måste elsparkcykeln vara utrustad med reflex och belysning fram och bak.

Mer att läsa