Bra att tänka på när du ska skaffa flaggstång

Funderar du på att resa en flaggstång intill sommarstugan? Kanske vill du uppmärksamma högtider och festligheter lite extra genom att hissa en flagga. Här har vi samlat några oskrivna regler som kan vara bra att ha koll på inför köpet.

Visst är det en speciell känsla med en vajande flagga utanför sommarstugan. För att det ska bli rätt och se snyggt ut finns det vissa oskrivna regler som kan vara bra att ha koll på. Som hur hög flaggstången ska vara till exempel. Enligt gällande flagglagen från 1982 finns även riktlinjer för flaggans utseende som vi går igenom här.

vilken höjd ska flaggstången ha?

Att flaggstången har rätt storlek i proportion till huset är viktigt för att helhetsintrycket ska vara vackert att titta på. En tumregel är att flaggstångens längd bör vara tre till fyra meter högre än taknocken. Om det är åtta meter från takets högsta punkt till marken så bör flaggstången alltså vara minst elva meter.

Trä eller glasfiber?

Tidigare var de flesta flaggstänger gjorda av trä, men de moderna flaggstängerna är oftast tillverkade av glasfiberarmerad plast. Till skillnad från de äldre trästängerna väger plaststängerna mindre och är enklare att underhålla. För att kunna resa flaggstången behöver du köpa till markfäste som du gjuter fast i marken.

Hur ska flaggan se ut?

Enligt flagglagen bör flaggans längd vara en fjärdedel av flaggstångens höjd. Det betyder att om du har en 12 meter hög flaggstång bör flaggan vara tre meter lång, medan en vimpel bör vara en tredjedel av flaggstångens höjd, det vill säga fyra meter lång. En vimpel kan du alltid ha hissad när du inte flaggar, men tänk på att det blå fältet ska vara uppåt.

Glöm inte en fritidshusförsäkring

Om olyckan skulle vara framme är det viktigt att du har en bra fritidshusförsäkring. Vår försäkring för fritidshus ger dig ett försäkringsskydd vid olyckor som orsakats av exempelvis ett blixtnedslag, brand, läckage eller översvämning – eller om du råkar förstöra grannens staket när du sätter upp en flaggstång. Skulle du bli skadeståndsskyldig mot grannen med det trasiga staketet så kan du få hjälp genom din ansvarsförsäkring. Här kan du läsa mer om vår fritidshusförsäkring.

Mer att läsa