Värdefulla råd och tips för dig som ska köpa fritidshus

Många av oss drömmer om ett eget fritidshus där vi kan spendera semestern och ladda batterierna. Innan du köper huset finns det saker som kan vara bra att kolla upp. Här har vi listat några tips för en tryggare husaffär.

Vi är många som längtar efter ett eget ställe där vi kan slappna av och umgås under lediga dagar. Oavsett om du letar efter ett sommarboende eller ett hus som du kan nyttja året runt, finns det viktiga saker som kan vara bra att fundera igenom.

  • Gör en budget. Innan du lägger bud kan det vara bra att göra en uppskattning på hur mycket huset får kosta. Glöm inte att räkna in kostnader för el, vatten, värme, vägavgifter, sophämtning och fritidshusförsäkring.
  • Hitta rätt område. Vad vi gillar att göra på vår lediga tid är ofta avgörande för läget på fritidshuset. Gillar du att bada eller fiska kan närheten till en sjö vara härligt. Vill du kunna bjuda över släkt och vänner kanske du hellre prioriterar större yta framför drömläget.
  • Gå på många husvisningar. Att titta på olika hus är väldigt lärorikt och ger en klarare bild av vad du söker. Det är också ett bra sätt att lära känna omgivningarna på. Är ni flera i familjen kan ni göra husvisningarna till mysiga helgaktiviteter.

Undersök huset mycket noga

När du hittat ditt drömhus är det dags för husesyn. Precis som vid köp av villor har köpare av fritidshus en undersökningsplikt. Det betyder att om du efter köpet upptäcker fel som du borde ha sett vid en noggrann undersökning av huset, kan du inte kräva säljaren på ersättning. Att anlita en oberoende besiktningsman ger en extra trygghet. Glöm inte att beställa en extra kontroll av elen om det inte ingår i husbesiktningen.

Det här kan du själv tänka på:

  • Kolla husets skick. Hur ser taket ut? Vad är det för typ av grund? Funkar el och värme? Ser virket i karmar runt fönster och dörrar friskt ut? Syna också marken runt huset och kontrollera hur dränering fungerar.
  • Undersök vatten och avlopp. Vad är det för typ av avlopp? Är det godkänt av kommunen? Har huset egen brunn? Hur är vattenkvalitén? Glöm inte att spola i kranar och toaletter.
  • Håll utkik efter fuktskador. Osynliga läckage i huset kan bli väldigt problematiskt och kostsamt. Var extra uppmärksam på mögelfläckar eller mögeldoft i våtrum, vind och krypgrunder där det lätt kan uppstå fuktskador.

Tänk på: Om du inte hinner göra en besiktning innan kontraktet är påskrivet är det viktigt att skriva in en klausul om vad som gäller ifall allvarliga fel upptäcks i efterhand. Då har du möjlighet att häva eller omförhandla köpet efter besiktningen.

Glöm inte försäkringen

Så fort du blir ägare till ditt sommarboende är det viktigt att du har en fritidshusförsäkring. Köp din försäkring i god tid innan tillträdesdatumet så att det är klart när du får nyckeln.

Mer att läsa