Så laddar du batterierna till dina elprylar på ett tryggare sätt

Det är många prylar som ska laddas från eluttagen i ett hem. Om du laddar exempelvis dator, mobil, dammsugaren eller elsparkcykeln i din bostad är det viktigt att det görs på ett säkert sätt för att minimera risken att det börjar brinna. Här får du tips på hur du kan tänka och vad som gäller i försäkringen om olyckan är framme.

Att ladda sina elprylar hemma är bekvämt. Men i takt med att alltmer elektronik ska laddas ökar risken för att det uppstår brand i de uppladdningsbara batterier som driver utrustningen. Ett litiumjonbatteri som börjar brinna kan orsaka stora skador på både egendom och människor som drabbas.

- Vi har haft flera bränder kopplade till elektronisk utrustning som vid laddning startat bränder och skadorna blir ofta omfattande, säger Mattias Gutegård, som är skadechef på Dina Försäkringar Göta.

Skadat batteri kan orsaka snabb brand

En vanlig orsak till den här typen av bränder är att batteriet eller elprylen blivit skadat. Vid ett kraftigt slag eller en stöt kan en så kallad ”termisk rusning” uppstå, vilket innebär att batteriet blivit instabilt och värmer upp sig själv. Den accelererande temperaturökningen kan orsaka en brand med ett häftigt förlopp, berättar Mattias.

- Om inte elden sprider sig vidare och utvecklas till en full brand så avger mindre bränder i ett batteri en tjock och giftig rök som måste saneras. Röken är mycket obehaglig och kan vara hälsovådlig.

Tips för en tryggare laddning

Andra orsaker till att det kan uppstå brand vid laddning kan vara att prylen laddas fel, kortslutning eller att batteriet utsätts för höga temperaturer. För att minimera risken att det börjar brinna kan du tänka på följande:

  • Kontrollera att elprylarna du köper är CE-märkta och följ tillverkarens rekommendationer vid laddning.
  • Skydda batteriet eller elprylen från slag eller stötar.
  • Undvik att ladda i stark värme.
  • Håll helst batteriet under uppsikt när du laddar.
  • Ladda inte när du sover – du riskerar att inte upptäcka eventuell brand i tid.
  • Undvik att ladda i närheten av brännbara ytor och material, exempelvis sängkläder och papper. Täck aldrig över prylar som laddas.
  • När batteriet är fulladdat – dra ur laddaren från eluttaget.
  • Se till att det alltid finns fungerande brandvarnare i ditt hem.

Brand – Så gäller Hemförsäkringen

Om olyckan skulle vara framme och ditt hem och dina saker skadas vid brand kan du få ersättning genom din hemförsäkring. Med Dina Försäkringar slipper du dyra paketlösningar med delar du inte behöver. Istället erbjuder vi en bra grundförsäkring med valbara tillägg oavsett om du bor i villa, bostadsrätt eller hyresrätt.

Mer att läsa