Reseförsäkring

  • Ersätter läkarvård och sjuktransport
  • Ersättning om bagaget blir försenat
  • Ersättning vid stöld

reseFÖRSÄKRING ingår i din hemförsäkring

Du ska känna dig trygg på resan, oavsett hur länge du är borta. I vår hemförsäkring ingår en reseförsäkring som gäller för hela familjen i 45 dagar. Försäkringen ger skydd vid skador och sjukdom och för försenat eller försvunnet bagage. Skulle du vilja vara borta längre kan du enkelt förlänga reseskyddet genom ett samtal till oss innan resan.

Så Gör du din reseförsäkring ännu bättre

Vill du ha extra trygghet och dessutom ett avbeställningsskydd kan du köpa till vårt extra reseskydd. Det blir ofta billigare än resebyråernas avbeställningsskydd och det gäller dessutom lika länge som din hemförsäkring. Vårt avbeställningsskydd gäller för alla resor, året om, till skillnad från det avbeställningsskydd som du tecknar via en resebyrå. Du har även rätt till en ersättningsresa om någon i familjen skulle sjukskrivas eller bli inlagd på sjukhus under mer än halva restiden.

När du utökar resförsäkringen med vårt extra reseskydd ingår även en reducerad självrisk för hyrbil. Det kan hända att du råkar ut för en skada på hyrbilen som kan ersättas med hyrbilens egen försäkring. Då ersätter vi dig för självrisken upp till 10 000 kronor.

Jämför reseförsäkring

Här kan du se och jämföra de viktigaste skillnaderna mellan reseförsäkringens grundskydd, som ingår i vår hemförsäkring, och extra reseskydd.

Tabell som beskriver vad som ingår i Reseförsäkring grundskydd, Extra reseskydd
Reseförsäkring grundskyddExtra reseskydd
Högst 500 kr per dag.Högst 1 000 kr per dag.Ersättning för förlorade semesterdagar om du blir sjuk eller skadar dig på resan och blir inlagd på sjukhus eller sjukskriven. Med grundskyddet får du ingen ersättning för de första 48 timmarna.
500 kr per person1 000 kr per person.Du får ersättning om du blir försenad till resmålet med minst åtta timmar på grund av att ditt färdmedel blir försenat eller ställs in.
500 kr per väska1 500 kr per väska.Du får ersättning om ditt bagage blir försenat med minst åtta timmar på utresan.
Högst 50 000 kr per person.Försäkringen ger ersättning för en ny resa om du eller någon i familjen blir sjukskriven eller inlagd på sjukhus under mer än halva resan. Gäller också om du missar mer än halva resan för att du behöver åka hem till ett allvarligt sjukt husdjur som är försäkrat hos oss.
Högst 50 000 kr per person.Du får ersättning om du t.ex. blir sjuk eller skadar dig så att du inte kan resa iväg som planerat utan måste boka av resan. Gäller också om du behöver avboka för att ditt husdjur som är försäkrat hos oss blir allvarligt sjukt. Gäller för alla resor året om och för alla i familjen.
Högst 10 000 krDu får ersättning för hyrbilens självrisk om du råkar ut för en skada på hyrbilen under utlandsresan.

Ta med servicekort om du blir sjuk på resan

Ibland har man otur och blir sjuk på sin semesterresa. Då är det viktigt att ha med vårt servicekort som innehåller viktig information om din reseförsäkring. Du ska alltid visa upp ditt servicekort vid läkarbesök och spara alla kvitton för de utlägg du vill ha ersättning för. Skyddet vid sjukdom på resan ingår i din hemförsäkring.

Behöver du hjälp på plats kan du alltid ringa SOS International som du når dygnet runt på telefonnummer +46 770 16 02 02 eller via mejl sos@sos.eu. Det finns också möjlighet att anmäla ditt ärende till SOS online. Länk till annan webbplats.

Medicinsk förhandsbedömning

Flygresor och stora temperaturomställningar är påfrestande för kroppen. Om du har sökt vård inom tre månader innan avresa eller har en pågående sjukdom råder vi dig att göra en medicinsk förhandsbedömning innan du reser iväg. På så vis kan du känna dig trygg med att din reseförsäkring täcker eventuell vård och sjukhusvistelse i utlandet. Kontakta oss så hjälper vi dig!

Europeiska sjukförsäkringskortet

Om du skulle bli sjuk i ett annat EU/EES- land har du, om du visar upp ditt Europeiska sjukförsäkringskort, rätt till samma vård som invånarna i det landet. Kortet kan du enkelt beställa från Försäkringskassans hemsida. Beställ EU-kort Länk till annan webbplats.

Viktig information om försäkringen

Det är viktigt att du läser förköps­informationen. Spara gärna ned den så har du den alltid tillgänglig.

Tips inför resan

Frågor och svar om din Reseförsäkring

Gäller reseförsäkringen om mitt flygplan blir försenat eller inställt på utresan på grund av strejk?

Försäkringen kan betala ersättning när du reser med allmänt färdmedel och detta blir försenat eller ställs in så att du blir försenad till resmålet med minst åtta timmar. En förutsättning är att färdmedlet försenas eller ställs in efter att resan påbörjats från hemorten. Här kan du anmäla din skada till oss.

Gäller reseförsäkringen vid skidåkning och dykning?

Ja, reseförsäkringen gäller vid skidåkning och dykning.

De aktiviteter vi ser som riskfyllda och som försäkringen inte gäller för är:

  • Tävling, träning eller bankörning med motorfordon,
  • Vandring i bergsområden över 3 600 meters höjd. Enbart vistelse över denna höjd, dit du tagit dig på annat sätt än genom bergsbestigning, vandring, skidåkning eller annan jämförbar aktivitet anses inte vara riskfylld aktivitet,
  • Bergsklättring och bergsbestigning,
  • Vistelse på båt eller fartyg som varar mer än tre dygn på öppet hav.

Jag har nyss varit ute på resa och ska åka tillbaka till samma resmål igen, har jag rätt till en ny 45-dagarsperiod?

Ett kortare besök på hemorten, mindre än 30 dagar, när du ska åka tillbaka till samma resmål igen betyder inte att du får en ny 45-dagarsperiods reseskydd. Med samma resmål menar vi att du reser tillbaka till samma ort. Hör av dig till oss så hjälper vi dig att förlänga ditt reseskydd.

Jag ska resa till ett land där det finns en avrådan från UD, gäller min reseförsäkring ?

Nej, reseförsäkringen gäller inte om du reser till ett land eller område där det finns en avrådan från UD.

Jag var sjuk på min resa men uppsökte inte någon läkare. Kan jag få ersättning för förstörda semesterdagar genom min reseförsäkring ?

Nej, då kan du inte få någon ersättning genom försäkringen. För att få ersättning för förstörda semesterdagar, eller reseavbrott som vi kallar det, krävs det att du sökt läkarvård på resmålet och att du blivit sjukskriven eller ordinerad vila på hotellet.

Jag är gravid och ska ut och resa, gäller min reseförsäkring ?

Det finns inte några undantag för graviditet utan försäkringen gäller som vanligt om du blir akut sjuk eller skadar dig. Graviditeten i sig och en förlossning utan komplikationer är inte någon sjukdom och kan därför inte ersättas genom försäkringen. Däremot så kan försäkringen ersätta vårdkostnader om det skulle uppstå oväntade komplikationer. Har det varit komplikationer tidigare under graviditeten så rekommenderar vi att du gör en medicinsk förhandsbedömning innan du reser iväg för att veta hur försäkringen gäller. Hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Det är viktigt att också stämma av med flygbolaget hur sent in i graviditeten de tillåter att du flyger, försäkringen kan inte ersätta kostnader för att flygbolaget får ändra sin färdplan om något skulle inträffa.

Jag är på resa och har blivit sjuk och behöver hjälp av en läkare, vart ska jag vända mig?

Är du utomlands och behöver hjälp eller vård så är det bästa att du kontaktar SOS International. SOS International hjälper nordiska resenärer över hela världen på uppdrag av oss och andra försäkringsbolag. Du når dem dygnet runt på telefonnummer +46 770 16 02 02 eller via mejl sos@sos.eu. Du kan också anmäla ditt ärende till SOS online Länk till annan webbplats..

Kan min reseförsäkring betala ersättning om jag missar flyget på grund av att jag glömt passet hemma eller att flyget är överbokat?

Nej, det finns inte något skydd i försäkringen för den typen av händelser. Om flyget är överbokat kan du ha rätt till ersättning från flygbolaget, du kan läsa mer om vad som gäller på Hallå konsument Länk till annan webbplats..

Vad gäller om flygbolaget går i konkurs, kan jag få ersättning genom min reseförsäkring ?

Nej, det finns inte något skydd i reseförsäkringen vid en konkurs. Har du betalt resan med kort kan du eventuellt göra en reklamation mot din bank.

Hallå konsument Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om dina rättigheter när flygbolaget gått i konkurs.

Vad gäller vid bagageförsening?

Om bagaget på utresan är försenat med minst åtta timmar får du ersättning med 500 kronor per väska, högst 2 000 kronor totalt. Har du tilläggsförsäkringen Extra reseskydd får du ersättning med 1 500 kronor per väska, högst 6 000 kronor totalt. Här kan du anmäla bagageförseningen till oss.

Om bagaget blir försenat på hemresan kan du inte få någon ersättning genom försäkringen.

Har du din försäkring hos ett annat bolag idag?
Om du har din försäkring hos ett annat försäkringsbolag behöver du kontrollera när den slutar gälla där och själv säga upp den.