Så gäller hemförsäkringen när du blir sambo

Att flytta ihop med sin partner är ett stort och spännande steg. En vanlig fråga vi får som försäkringsbolag är om det är möjligt att lägga till en person på hemförsäkringen? Svaret är ja, det går utmärkt! Här kan du lära dig mer om vad ett samboförhållande innebär och vad du bör tänka på när det gäller försäkringar.

När räknas man som sambo?

Om du och din partner bor ihop permanent anses ni enligt sambolagen vara sambor. Som sambos delar man ofta ett gemensamt ansvar för hushållssysslor och att sköta om hemmet tillsammans. Om något oväntat skulle inträffa, till exempel att ni råkar ut för inbrott och stöld, är det viktigt att ha en hemförsäkring som gäller för båda.

Kan min sambo stå på min hemförsäkring?

Ja, det går bra. Meddela oss när ni flyttat ihop så ser vi till att din hemförsäkring även gäller för din sambo. Att ni båda omfattas av hemförsäkringen är viktigt av flera anledningar. Hemförsäkringen ersätter inte bara skador i hemmet orsakade av sådant som brand, läckage och inbrott, utan finns också där om ni skulle bli sjuka på resan eller råka ut för ett överfall. Den innehåller också ansvarsskydd och rättsskydd som är bra att ha vid en eventuell juridisk tvist.

Vad innebär sambolivet juridiskt?

När man flyttar ihop med sin partner gäller sambolagen. Kortfattat innebär det att ni ska ta hand om ert hem tillsammans och vara överens om kostnader ni lägger ner på bostaden. Men till skillnad från par som är gifta ärver sambos inte varandra. Det finns också regler kring hur era tillgångar ska delas vid en eventuell seperation som är klokt att kolla upp innan ni flyttar ihop.

Här är några saker som kan vara bra att känna till:

  • Köper ni en bostad ihop bör ni dela lika på bostadens värde vid en separation. Vill ni inte att sambolagen ska gälla måste ni upprätta ett samboavtal.
  • Sambor ärver inte varandra automatiskt. Om du vill att din sambo ska ärva dig, ska ni skriva ett testamente.

Lycka till med sambolivet!

Mer att läsa