Så räknar du ut lösöre i din hemförsäkring

Lösöre är ett viktigt begrepp att känna till för dig som köper hemförsäkring. Soffan, mormors smycken, elgitarren och konstverket på väggen är några exempel på lösöre. Din hemförsäkring ska omfatta allt.

När du ska köpa en hemförsäkring kan du stöta på ordet lösöre, ett begrepp som handlar om värderingen av det du har i din bostad – det vill säga soffan, tv:n, köksbordet, kläder, smycken, sängen, tvättmaskinen, musikinstrument, datorn, antikviteter och så vidare. I lösöre räknas också värdepapper som aktiebrev och skuldebrev in.

Lösöre – vilket värde har dina saker?

Det finns olika sätt att hantera frågan om lösöre. En del försäkringsbolag har olika nivåer för bostadens värde, du beräknar själv vad din bostad är värd och väljer ett belopp som du försäkrar ditt hem med. Risken med den metoden är att du undervärderar vad ditt hem är värt. Om olyckan är framme finns risken att du får ut mindre pengar än vad sakerna i ditt hem är värda. På Dina Försäkringar har vi valt att enbart ha ett sätt att försäkra ditt hem – till fullvärde. Det finns med andra ord ingen begränsning i försäkringen när det gäller lösöre, utan priset baseras på hur många ni är i familjen, var ni bor och hur stor bostaden är. Dina saker är då alltid försäkrade till det värde de faktiskt har.

Gör en förteckning över ditt hem

Oavsett hur din hemförsäkring ser ut är det en god idé att göra en göra en förteckning över de saker du har hemma. Du kan också ta bilder av eller filma rummen. Om du råkar ut för ett inbrott är det lättare för dig att komma ihåg vilka saker du hade.

Tre tips – värdera ditt hem

  • Ta bilder på sakerna i ditt hem, i alla fall de som har högst värde. Du kan också filma rummen för att få en övergripande minnesbild av vad som finns i dem.
  • Förvara förteckningen över lösöret på en annan plats än i ditt hem.
  • Tänk på att ditt hem förändras och då förändras också värdet på det du äger. Gör en genomgång vartannat år, eller när du gör ett stort inköp, så håller du din förteckning uppdaterad.