Krockat med bilen? Guide till självrisk och försäkring

Att vara med om en krock är en dramatiskt upplevelse. Först av allt behöver du se till att alla mår bra. Därefter kan du samla in uppgifter på alla som är inblandade och skadade.

Först av allt – är olyckan allvarlig och det finns skadade börja alltid med att ringa 112 så att hjälp snabbt kan komma fram. Se till att de skadade är varma, men flytta dem inte eftersom det kan förvärra skador. Tänk LABC Länk till annan webbplats. – Livsfarligt läge, Andning, Blödning, Chock eller cirkulationssvikt. Sätt ut varningstrianglar.

Är det en mindre olycka och ingen som skadats räcker det med att du och den andra föraren byter kontakt- och försäkringsinformation. Tycker du att det behövs polis på plats för att hjälpa till så ringer du 114 14.

Det här behöver du göra efter en krock

För att vi enklare ska kunna få förståelse för vad som har hänt, och för att alla ska få rätt hjälp, behöver vi veta vilka som är inblandade. Ibland behövs också vittnen som kan berätta vad som hände.

  • Skriv upp eller fotografera registreringsnumret på de andra fordonen. Det kan även vara bra att få se och fotografera den andra förarens körkort så att du vet vem som kört. Ni behöver dock inte fylla i skadeamälan tillsammans.
  • Skriv ner personnummer på de personer som skadats så att vi kan kontakta dem och se till att de får hjälp. Alla som skadas i trafiken har rätt till ersättning från Trafikförsäkringen.
  • Finns det vittnen? Fråga om du kan få deras kontaktuppgifter, som namn och telefonnummer, så att vi kan kontakta dem om det behövs.
  • Om du krockat med ett eller flera andra fordon måste alla förare göra en skadeanmälan hos sina egna försäkringbolag.

Hur gäller bilförsäkring och självrisk efter en krock?

Hur din bilförsäkring gäller beror lite på vilken typ av försäkring du har. Den mest omfattande, helförsäkring, ger dig bäst skydd. Då kan du få ersättning direkt via din försäkring redan innan det avgjorts vem som orsakade skadan. Om föraren av det andra fordonet sedan anses skyldig till krocken så slipper du betala din självrisk. Trafikförsäkringen är obligatorisk och betalar ersättning för skador som föraren av din bil orsakar. Den ersätter även personskador som uppstår till följd av en skada i trafik.