Tänk till en gång extra när du handlar online

Black Friday, Cyber Monday, julhandel och mellandagsrea är alla tillfällen då många fyndar till låga priser. Men det finns också risker med att handla online under dessa tider.

Vissa säljare kan försöka lura dig med falska erbjudanden, bedrägerier eller varor av dålig kvalitet. Därför är det viktigt att vara kritisk och försiktig när du surfar på nätet efter fynd.

Med minskad köpkraft på grund av höga priser på mat, el och konsumtionsvaror är det bra att hålla impulskontrollen i schack när annonser och nyhetsbrev lovar kraftigt rabatterade varor under Black Friday och julhandel. Om du följer lusten att klicka vidare i hopp om att göra ett klipp kan det kosta mer än du sparar.

AI gör det lättare för bedragarna

AI, eller artificiell intelligens, är ett samlingsnamn för tekniker som gör det möjligt för datorer att utföra uppgifter som vanligtvis kräver mänsklig intelligens, till exempel att tolka språk, känna igen ansikten eller skapa innehåll. Utvecklingen av AI har många positiva effekter, men det finns också risker och utmaningar. En av dem är att AI kan användas för att vilseleda och bedra konsumenter på nätet.

Det finns flera sätt där AI kan användas för att påverka konsumenters beteende och val. Till exempel kan bedragare genom AI generera falska recensioner som ger en skev bild av ett företags eller en produkts kvalitet och popularitet. AI kan också manipulera bilder och videor så att de ser mer attraktiva eller trovärdiga ut än vad de egentligen är. Dessutom kan AI anpassa erbjudanden och priser efter varje enskild konsument, baserat på deras personliga data och preferenser. Detta kan leda till att konsumenter får olika villkor och möjligheter, utan att vara medvetna om det.

Återkommande tillvägagångsätt

Även om det hela tiden dyker upp nya kreativa och sofistikerade bedrägerier, är det också vanligt att samma metoder kommer tillbaka år efter år.

En vanlig metod är att du ska godkänna en paketleverans via en länk eller betala för att ditt paket ska levereras. Även om det är få som faller för dessa bedrägerier, skickas meddelandet till så många mottagare att det ändå kan bli lönsamt för avsändaren. Om du får ett sådant meddelande, klicka inte på länken utan sök efter ditt paket via fraktbolagets webbplats.

Bedrägeriannonser vill ofta att du ska känna en stress över att missa ett bra erbjudande och att du ska agera snabbt för att du inte ska ta dig tid att undersöka erbjudandet tillräckligt. Det är därför en bra grundregel att vara skeptisk mot erbjudanden som har ovanligt kort tidsfrist eller som skanderar att det bara finns ett fåtal kvar. Var också noga med att aldrig dela med dig av personlig information, kort- eller kontouppgifter eller annan känslig information som till exempel lösenord.

Få förebyggande råd

Har du en hemförsäkring hos oss kan du alltid kontakta vår samarbetspartner Tenerity på 0770-456 097 eller dina@id-skydd.se om du vill få tips på hur du kan vara medveten och förebygga id-stöld. Det ingår kostnadsfritt i hemförsäkringen.

Mer att läsa