Cykelförsäkring via hemförsäkringen – det här gäller

Att cykla är toppen för både hälsan och miljön, men tyvärr stjäls det många cyklar varje år. Om någon skulle stjäla din låsta cykel eller om cykeln utsätts för skadegörelse, kan du få ersättning från din hemförsäkring på upp till 30 000 kronor.

Har din cykel blivit stulen? Då kan det kännas tryggt att veta att cykeln är försäkrad via din hemförsäkring. Du behöver inte teckna en allriskförsäkring eller drulleförsäkring för att få ersättning för en stulen cykel. Cykelförsäkringen gäller i alla våra hemförsäkringar, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa.

Vad ersätter hemförsäkringen om min cykel blir stulen?

Försäkringsskyddet gäller för hela familjens cyklar. Har du eller någon i familjen en elcykel täcks den också av försäkringen. Här kan du läsa mer om vad som gäller för elcyklar

Råkar du ut för stöld så får du ersättning med cykelns värde. Värdet baseras på priset för en ny likadan cykel med avdrag för ålder och slitage. Skulle du råka ut för stöld har du rätt till ersättning på upp till 30 000 kronor.

Så kan du minimera risken för cykelstöld

För att försäkringen ska gälla behöver du använda ett godkänt lås som är rekommenderat av Stöldskyddsföreningen. Här är några fler tips som kan hålla tjuven på avstånd:

  • Lås fast cykeln med två lås, varav ett i cykelställ eller annat fast föremål.
  • Har du en elcykel ska du ta med batteriet när du parkerar elcykeln, alternativt ska batteriet vara fastlåst vid cykeln.
  • DNA-märk din cykel – då blir det svårare för tjuven att sälja vidare cykeln.

Försäkring - om du skulle råka ut för olyckshändelse

Kom ihåg att hemförsäkringen inte täcker kroppsskador vid en olycka på cykel. Tecknar du en olycksfallsförsäkring eller en sjuk- och olycksfallsförsäkring så har du försäkringsskydd även när du cyklar.

Mer att läsa