Dags att flytta hemifrån? Glöm inte försäkringen!

Få händelser i livet ger en så skön känsla av frihet som flytten till första boendet. Men att flytta kan också kännas lite läskigt. Med ett bra försäkringsskydd kan du känna dig trygg både i och utanför hemmet - oavsett om flyttlasset går till en kompis eller en egen lägenhet.

Vi frågade Mia Winberg, produktansvarig boende på Dina Försäkringar, om vad som är viktigt att tänka på inför flytten.

- En viktig sak att komma ihåg när du skaffar ett eget boende är att teckna en hemförsäkring. Även om du inte har många värdefulla saker innehåller hemförsäkringen flera andra delar som är minst lika viktiga som egendomsskyddet. Till exempel om du skulle glömma en kastrull på spisen och det börjar brinna där du bor, då finns den en ansvarsförsäkring som hjälper dig om du blir skadeståndsskyldig. Du får också en reseförsäkring, överfallsskydd och rättsskydd som ger en extra trygghet om något skulle hända.

Om jag fortfarande är skriven hos mina föräldrar, vad gäller då?

- När du flyttar hemifrån omfattas du inte längre av dina föräldrars hemförsäkring, utan du måste ha en egen. Det gäller oavsett om du studerar eller arbetar. För dig som är under 27 år och flyttar till eget boende har vi utformat en hemförsäkring som ger ett bra skydd för dig och dina saker.

Hur ska jag tänka kring försäkringar om jag flyttar in hos en kompis?

- Om du hyr i första eller andra hand spelar ingen roll, du behöver alltid en hemförsäkring. Dels för att du ska få ett skydd för dina saker, men också om du skulle bli sjuk eller skada dig när du är ute och reser till exempel.

Räcker det att ha en hemförsäkring om jag köper en lägenhet?

- Om du flyttar till en bostadsrätt har du ett större ansvar för din bostad än om du hyr den. Du måste hålla lägenheten i gott skick och ansvarar för underhåll och reparationer. Därför behöver du en försäkring som gäller även för själva lägenheten. I vår hemförsäkring kan du lägga till en tilläggsförsäkring för din bostadsrätt.

Är det något mer jag behöver tänka på?

- Att flytta hemifrån är en spännande tid. Försäkringar är till för att du ska känna dig trygg både hemma och på resande fot, så att du kan koncentrera dig på annat och ha roligt.

Checklista när du ska flytta

  • Gör en budget över fasta utgifter, mat, hygienartiklar och nöjen.
  • Teckna elavtal i god tid, så du inte står utan el när du flyttar in.
  • Gör en besiktning av bostaden innan du skriver på kontraktet.
  • Fixa bredband så du kan streama och använda andra onlinetjänster.
  • Skaffa en hemförsäkring som ger ett bra skydd om olyckan är framme.

Mer att läsa