Gör inte detta om du försöker minska din elkostnad

Höga elpriser gör att många försöker minska sin elförbrukning eller kostnader på olika sätt och det finns åtskilliga tips och knep på hur du kan göra. Men vissa råd är olämpliga eller direkt farliga. Läs vad vår expert säger om några av knepen.

Ett vanligt förekommande tips är att man ska köra torktumlaren när elen är billig, till exempel på natten. Vad säger du om det?

– Att köra torktumlare, tvättmaskin och diskmaskin när elen är som billigast är ett bra sätt att minska sina elkostnader. Dock är det viktigt att inte göra det när man inte är hemma eller på natten när du eller hela familjen sover, säger Tomas Johansson, riskansvarig på Dina Försäkringar Syd. Hushållsmaskiner som torktumlare kan bli överhettade och börja brinna och skulle det hända är det större chans att du upptäcker det om du är vaken.

En mer udda tips jag läst är att man kan ta in gasolvärmare från uteplatsen för att värma upp enskilda rum eller huset, vad säger du om det?

– Nej, gör det inte! Förutom att det finns en stor risk för brand, gasolvärmare är gjorda för att användas utomhus eller i utomhusrum, så kan slangar och anfästningar läcka gas och det är farligt på många sätt. Så nej, glöm den idén.

Finns det något särskilt jag bör tänka på när det gäller luftvärmepumpar?

– De är relativt säkra ur brandsynpunkt skulle jag säga men det är inte ovanligt att de körs för hårt och går sönder på grund av det, så använd dem förnuftigt och enligt tillverkarens instruktioner. Det är också bra att se till att du har en jordfelsbrytare i din elcentral om du inte har det sedan tidigare. Jordfelsbrytare är något alla som husägare bör ha.

Har du något tips på hur jag kan spara el på ett säkert sätt då?

– Det finns många bra tips hos till exempel kommunens energi- och klimatrådgivare men generellt kan man säga att det bästa tipset är att försöka minska sin totala förbrukning på flera olika sätt. Många bäckar små liksom. Det kan vara att sänka temperaturen någon grad inne, duscha snabbt eller på gymmet och när du köper nya apparater se till att skaffa sådana som har en låg elförbrukning. Har du ett elavtal där du betalar el per timme kan du försöka anpassa din förbrukning till när elen är billigast även om det inte alltid är så enkelt. På längre sikt kan du till exempel tilläggsisolera på vinden och se till att tätningslister i fönster inte torkat sönder eller på andra sätt tappat sin funktion.

– Har du möjlighet att värma upp ditt hus genom att elda med ved i kamin eller vedspis kan det också vara ett alternativ för att spara in el. Men kom ihåg att se över skicket på kamin och skorsten om du inte använt anläggningen på länge samt inte elda för hårt och att alltid använda torr ved.

Hitta din lokala energi- och klimatrådgivare här Länk till annan webbplats.

Du har väl en hemförsäkring?

Om olyckan skulle vara framme hemma behöver du en hemförsäkring. Vi har försäkringar som passar oavsett om du bor i bostadsrätt, hyresrätt eller villa.

Mer att läsa