Inneboende - Vad gäller i hemförsäkringen?

Har du ett rum över som du funderar på att hyra ut? Eller ska du själv bli inneboende? Att hyra ut en del av bostaden är ofta en smidig lösning på bostadsbristen och även fördelaktigt ekonomiskt. Här svarar vi på vanliga frågor gällande hemförsäkringen när du har eller ska bli inneboende.

När räknas man som inneboende?

En inneboende är någon som hyr en del av en bostad där någon annan bor. Det kan exempelvis vara ett rum i en lägenhet eller en del av ett hus som du hyr ut för att dryga ut kassan. Om du hyr ut din bostad, men inte bor kvar under uthyrningen räknas det istället som andrahandsuthyrning. Då behöver du komplettera hemförsäkringen med uthyrningstillägg.

Behöver min inneboende teckna en egen hemförsäkring?

Ja, om du har en inneboende ska hen alltid ha en egen hemförsäkring. Din hemförsäkring för hyresrätt, bostadsrätt eller villa ger ett försäkringsskydd för själva bostaden och dina saker. Däremot täcker försäkringen inte skador som din hyresgäst råkat orsaka. Därför måste du se till att din inneboende tecknar en egen försäkring innan hen flyttar in.

Vad gäller i hemförsäkringen om jag är inneboende?

Om du ska hyra ett rum eller annat utrymme hos exempelvis en kompis behöver du teckna en egen hemförsäkring. Försäkringen ger ett skydd om dina saker skulle bli skadade i bostaden. Dessutom ingår ansvars- och rättsskydd som du kan få hjälp från ifall du skulle råka orsaka skada hos personen du bor hos. I hemförsäkringen finns också en reseförsäkring som är tryggt att ha på resan.

Vad gäller i försäkringen om jag har flyktingar boendes hos mig?

Om du upplåter ditt hem till flyktingar utan att få ersättning gäller din hemförsäkring även för dem. Det innebär att de har samma försäkringsskydd som du, det vill säga egendoms-, rese-, ansvars-, överfalls- och rättsskydd under tiden de bor hos dig.

Mer att läsa