Smarta lås – så gäller hemförsäkringen

Smarta, digitala lås är enkla och blir allt vanligare. Frågan är hur hemförsäkringen gäller och om du behöver tänka på något särskilt när du går från analogt till digitalt?

Digitala lås är smarta – du behöver inte hålla reda på nycklar som kan försvinna eller hamna hos fel person utan låser med en bricka eller genom kod. Samtidigt som det finns många fördelar uppstår frågor. Hur kompatibla är de nya låsen med villkoren i din hemförsäkring?

Smarta lås – tänk på detta!

För att hemförsäkringen ska gälla behöver du låsa alla ytterdörrar när du går hemifrån – det gäller oavsett om du har ett ”vanligt” lås eller ett digitalt lås. Du behöver också låsa när du ligger och sover eller är ute i trädgården och klipper gräs – helt enkelt när du inte har full tillsyn över ditt hem. Tänk alltid på hur du hanterar nyckelbrickan eller koden till det smarta låset – men det fina är att hamnar bricka eller kod i orätta händer är det enkelt att åtgärda genom att spärra eller byta kod.

Vilket digitalt lås ska jag välja?

Det finns många lås på marknaden – och det är såklart inte alltid enkelt att välja. Vi på Dina Försäkringar brukar hänvisa till Stöldskyddsföreningen Länk till annan webbplats. när det gäller att hitta rätt lås till ditt hem. Vi har inget krav på att du ska välja någon särskild modell för att hemförsäkringen ska vara giltig.