Så gäller hemförsäkringen om din skidutrustning blir stulen eller skadad

För många är skidsemestern årets höjdpunkt. Tyvärr sker det en del stölder och olyckor i backarna som kan förstöra skidåkarglädjen. Om oturen är framme kan det kännas tryggt att ha en försäkring som kan hjälpa till. Här berättar vi vad som gäller i din hemförsäkring och personförsäkring hos oss.

Om skidorna blir stulna

Sol och gnistrande snö är som upplagt för en härlig dag i skidbacken. När du äntligen fått på dig skidkläder, hjälmen och pjäxorna upptäcker du att skidorna plötsligt är borta – jobbigt! Om dina skidor blir stulna på skidresan kan du få hjälp från din hemförsäkring. Försäkringen gäller oavsett om du har en för hyresrätt, bostadsrätt eller villa.

Tänk på: Ta för vana att låsa in skidorna när du åkt färdigt för dagen. Och lås fast dem i skidstället när du stannar och tar en fika.

Om skidorna går sönder

På en skidsemester kan mycket hända både i och utanför backen eller i liften. Om oturen är framme och skidutrustningen skadas i samband med skidåkning kan du få ersättning från din allriskförsäkring, även kallad drulle. För att få ersättning för skadade skidor ska skadan ha skett plötsligt och oförutsett.

Om olyckan är framme i backen

Utförsåkning är en aktivitet som både barn och vuxna kan ha glädje av, men alpin skidåkning är inte helt ofarligt. Om oturen är framme och du eller någon i familjen skulle råka ut för en skada kan ni få ersättning genom era personförsäkringar. Åker ni skidor utomlands kan ni även få ersättning för vårdkostnader genom reseskyddet i hemförsäkringen.

Några kloka tips inför skidresan

För att minimera risken för stöld finns det saker du kan göra själv:

  • Lås in skidutrustningen i ett låst skidförråd eller skidgarderob under natten.
  • Håll ett öga på skidorna eller lås fast dem i ett skidställ när du tar en paus i backen.
  • DNA-märk skidorna, då blir det svårare för tjuven att sälja dem vidare.

Mer att läsa