Så förbereder du trädgården inför vintern

Höststädning är en härlig sysselsättning som är bra för både dig och din trädgård. Om du följer våra städtips är chansen stor att trädgården blir extra fin till nästa säsong.

Innan tjälen går i marken passar många villaägare och fritidshusägare på att kratta löv, rensa i rabatterna och förbereda gräsmattan inför snö och kyla. Gör du det på rätt sätt kan du njuta av en prunkande trädgård redan från tidig vår fram till nästa höst. Här kommer några tips på vägen.

Rensa bort vissna löv – men behåll några

Att kratta och sopa bort hala löv på marken kan vara klokt att göra på hösten. Men glöm inte att spara lövhögar under buskar och träd där nyttodjuren kan krypa in och övervintra. Nedfallna löv är utmärkta boplatser för insekter, humlor och fjärilar som hjälper till att få fart på blommor och andra växtligheter när värmen kommer tillbaka.

Rensa och täck rabatten

Att ta bort ogräs i rabatten kan vara bra att göra på hösten så minskar risken att ogräset sprider sig tidigt på våren. Men se till att behålla löv, särskilt runtom känsligare växter. Förutom att jorden berikas med näring blir lövtäcket en mysig boplats för insekter och andra smådjur när kylan kommer.

Ta hand om gräsmattan

Inför vintern behöver gräsmattan lite extra kärlek. För att motverka skador kan det vara bra att klippa gräsmattan en sista gång för säsongen. Glöm inte att plocka bort fallfrukten. Rutten frukt kan dra till sig råttor och skadeinsekter som kan skapa problem hemma eller i fritidshuset.

Sätt vårlökar

Innan tjälen satt sig i marken är det hög tid att gräva ner vårlökar. Om du sätter olika lökar i grupper får du härliga färgklickar i trädgården. Tulpaner, narcisser, hyacint och krokus är exempel på vårblommor som passar utmärkt ihop och gör trädgården extra fin när värmen kommer tillbaka efter vinterdvalan.

Glöm inte hemförsäkringen

Som husägare har du både hem och tomt att tänka på. För att göra det enkelt för dig ingår försäkringsskydd för huset, tomten och alla saker i vår villahemförsäkring. Om du har ett fritidshus har vi en fritidshusförsäkring som ger ett bra skydd vid stöld, skadegörelse och skador som orsakats av exempelvis ett blixtnedslag, brand, läckage eller översvämning.

Mer att läsa