Enkla tips för ett hållbart hem

Alla behöver vi ändra våra vanor för att minska klimatpåverkan. Små steg i vardagen kan göra mycket för både plånboken och miljön. Här har vi samlat värdefulla tips för hur du kan minska din energianvändning och andra enkla hållbarhetstips.

All energianvändning påverkar miljön på olika sätt. Därför gäller det att vi använder el, värme och bränsle på ett klokare sätt. Att göra klimatsmarta val behöver inte vara så krångligt – det kan tvärtom vara roligt. Om ni är fler i hushållet kan ni utmana varandra. Här kommer några enkla energispartips:

 • Släck lamporna
  Visst är det mysigt med belysning hemma. Men att lysa upp ett helt hem gör att elförbrukningen ökar. Ha därför för vana att alltid släcka lamporna när du lämnar ett rum och byt till LED-lampor om du inte redan har gjort det.
 • Stäng av alla elapparater
  Att ha tv:n och datorn på standby-läge är en vanlig strömtjuv i hemmet. Stäng av strömbrytaren på elektronikapparater och batteriladdaren helt när de inte används.
 • Spar på varmvattnet
  Långa varma bad ger en härlig avslappning. Men visste du att det går åt cirka 150 liter vatten för att fylla ett badkar? Tar du istället en snabb dusch och använder snålspolande kranmunstycken sparar du på varmvattnet markant.
 • Tvätta rätt
  Tvättmaskinen går ofta varm i ett hem, speciellt hos barnfamiljer. Ett enkelt sätt att minska energianvändningen är att tvätta på lägre temperaturer. Se till att fylla hela maskinen och skippa förtvätten. Och lufttorka tvätten om möjligt.
 • Sänk värmen
  Höga elpriser har fått många villaägare att sänka värmen hemma. En positiv bieffekt är att elförbrukningen minskar. För att hindra värmen att sippra ut genom fönster och dörrar kan det vara bra att täta listerna ordentligt.

Andra smarta tips för en mer hållbar vardag

 • Släng inte ätbar mat. Lukta och smaka innan du kastar den och planera dina matinköp i förväg.
 • Sopsortera ordentligt. Att återvinna konservburkar, gamla tidningar eller plastlock kan göra mycket för miljön i långa loppet.
 • Välj begagnat. Idag finns det ett stort utbud av både kläder, inredning och hemelektronik på andrahandsmarknaden.

Du har väl en hemförsäkring?

Om olyckan skulle vara framme hemma behöver du en hemförsäkring. Vi har försäkringar som passar oavsett om du bor i bostadsrätt, hyresrätt eller villa.

Mer att läsa