Bostadsrättstillägget – så funkar det

Som bostadsrättsinnehavare har du ett ansvar för fast inredning som tapeter, golv och köksinredning. Därför behöver du ha ett bostadsrättstillägg till din hemförsäkring för bostadsrätt. Då kan du få ersättning för skador på den fasta inredningen och ytskikt i bostaden om du skulle råka ut för exempelvis brand- eller vattenskada.

Vad är bostadsrättstillägg?

Som bostadsrättsinnehavare ansvarar du för fast egendom i din bostad. Det innebär att du har ett underhålls- och reparationsansvar enligt bostadsrättslagen. Hur väl förberedd du än är kan en olycka lätt hända hemma. En vattenledning till tvättmaskinen kan läcka och förstöra golvet. Eller en kastrull torrkokar på spisen och köksinredningen börja brinna. För att kunna få ersättning för brand- eller vattenskada på den fasta inredningen eller ytskikt behöver du ett bostadsrättstillägg.

Behöver jag teckna bostadsrättstillägget om jag har en hemförsäkring?

I din hemförsäkring ingår ett försäkringsskydd för dina lösa saker hemma. Det innebär att om du skulle råka ut för stöld, brand- eller vattenskada kan du få ersättning för dina prylar och möbler. Däremot täcker inte hemförsäkringen skada på själva lägenheten som exempelvis golv, tak och innerväggar (tapeter, målning med mera) – för det behöver du även teckna ett bostadsrättstillägg.

Vad gäller om min förening har bostadsrättstillägg?

Vissa bostadsrättsföreningar har tecknat ett kollektivt bostadsrättstillägg, för alla sina medlemmar, som ingår i avgiften. Då har du det viktigaste skyddet du behöver som bostadsrättsinnehavare. Det kan ändå vara bra att jämföra föreningens kollektiva bostadsrättsförsäkring med vårt bostadsrättstillägg eftersom innehållet kan skilja sig åt. Tänk på att du inte kan få dubbel ersättning om du har tecknat ett eget bostadsrättstillägg. Du kan däremot välja vilket av tilläggen som ska användas vid eventuell skada.

Se till att du är rätt försäkrad

Med Dina Försäkringar slipper du dyra paketlösningar med delar du inte behöver. Istället erbjuder vi en bra grundförsäkring med valbara tillägg. På så sätt kan du få precis det försäkringsskydd som passar dig och dina behov.

Vår hemförsäkring ger dig trygghet om något skulle hända ditt hem eller dina saker. Du och din familj har även ett skydd om ni skulle råka ut för ett överfall, hamna i en rättstvist, bli skadeståndsskyldiga eller om något händer när ni är ute och reser.

Mer att läsa