Jag ska flytta – hur gör jag med hemförsäkring?

Du som ska flytta till ett nytt hem har förstås miljoner saker att tänka på. Men glöm inte hemförsäkringen för att vara på den säkra sidan OM något skulle hända.

Din hemförsäkring är oftast anpassad efter ditt boende så när du flyttar behöver du kontakta oss innan flyttlasset går. Vid sidan om att packa lådor – kontakta ditt försäkringsbolag!

Hemförsäkring för er som ska flytta ihop

Eftersom en hemförsäkring inte är kopplad till en speciell person behöver du och den/de du flyttar ihop med inte köpa egna försäkringar. Hos oss gäller din hemförsäkring alla hushållsmedlemmar och folkbokförda på din adress. Vi behöver veta antal medlemmar i hushållet, men inte deras namn och personnummer.

Flytta hemifrån – viktigt med första hemförsäkringen

Du som flyttar hemifrån behöver skaffa din första hemförsäkring. Det kan vara snårigt att förstå vilken försäkring som passar just din situation och ditt boende allra bäst, när du kanske aldrig har haft en tanke på försäkringsvillkor förut. Hos många försäkringsbolag finns speciellt anpassade försäkringar för studenter och personer i tjugoårsåldern. Hos oss kan du kolla upp Hem max 27 – en försäkring som både hjälper till om du råkar krocka med cykeln på väg till skolan eller får alla månadens matlådor förstörda när frysen går sönder.

Flytta från en boendeform till en annan

Bostadsrätt, hyresrätt eller villa? Vart du flyttar styr vilken typ av försäkring du ska ha. Har du bott i en lägenhet och äntligen hittat drömvillan? Då har du både hus och tomt att tänka på. En villahemförsäkring ska ge ett brett skydd – allt från skador till följd av fallande istappar, skador på fasaden till inbrott och överfall. Flyttar du från en hyresrätt till bostadsrätt? Då behöver du ett bostadsrättstillägg som ger ett skydd för den fasta inredningen i lägenheten.

Checklista – hemförsäkring vid flytt

  • Kontakta ditt försäkringsbolag i god tid innan du flyttar, helst två veckor innan flyttlasset går.
  • Kan du flytta din nuvarande hemförsäkring eller måste du skaffa en ny?
  • Flytta ihop? Det räcker med en hemförsäkring, men kontakta ditt försäkringsbolag och meddela att ni blir en person till.
  • Hyresrätt, bostadsrätt eller villa? Beroende på hur ditt nya boende ser ut kan du behöva se över din försäkring.
  • Väljer du att byta försäkringsbolag – se till att din nya försäkring börjat gälla innan du säger upp den gamla.
  • Flyttskydd? När du flyttar kan mycket hända! Vad gör du om som saker går sönder till exempel? Hos oss gäller hemförsäkringen för saker i både nya och gamla bostaden i 45 dagar, och dessutom för skador på saker under själva flytten.