Våra bästa tips för en miljövänligare renovering

Att renovera hemma är roligt, men för att det ska vara snällt mot både miljön och plånbok är det viktigt med förberedelser. Nedan har vi samlat värdefulla tips på hur du kan tänka för att renoveringen ska bli mer klimatvänlig.

Det bästa sättet att minska klimatavtrycket är såklart att inte renovera alls, men ibland kan det vara nödvändigt. Du kanske har haft en vattenläcka och måste bryta upp ett golv. Eller familjen växer och ni behöver skapa mer utrymme. Att få sätta sin egen prägel på en nyköpt bostad är en annan vanlig anledning till att många blir hemmafixare. För att inte belasta miljön för mycket kommer här några tips som kan vara bra att ha i bakhuvudet när du ska fixa hemma.

Planera dina inköp

Innan du börjar renovera kan det vara klokt att fundera igenom vad som ska fixas och skriva en lista på material du behöver. Genom att göra noggranna beräkningar köper du inte på dig för mycket och minimerar materialspill.

Laga istället för att köpa nytt

Att fixa till ytskikten istället för att riva ut och bygga om kan göra stor skillnad för miljön. Om du är ute efter en uppfräschning kan du med fördel laga, måla och slipa. Rådgör gärna med en hantverkare som specialiserat sig på klimatsmarta renoveringar.

Återbruka din inredning

Innan du river ut inredningen kan det vara bra att fundera på om det finns saker du kan återbruka. Överblivna dörrar, handtag, badkar eller köksluckor kan du med fördel återanvända, till exempel i fritidshuset, eller sälja vidare på begagnatmarknaden.

Inred med begagnat

Genom att köpa begagnade möbler och heminredning kan du göra stora miljövinster. Via olika plattformar för begagnatköp på nätet eller fysiska loppisar kan du hitta allt ifrån klinkerplattor till kompletta köksinredningar som du kan använda istället för att köpa nytt.

Välj miljövänliga och hållbara material

Trä och sten är naturmaterial som håller länge och åldras vackert om du vårdar det väl. Håll utkik efter byggmaterial som är miljömärkta. Då vet du att produkterna uppfyller vissa miljö- och hälsokrav.

Skaffa energisnåla vitvaror

Kylskåp, frys, torktumlare och tvättmaskin påverkar klimatet på olika sätt. Om du behöver byta ut vitvaror, välj energisnåla alternativ. På Energimyndighetens webbplats Länk till annan webbplats. kan du läsa om energimärkning och få tips på hur du kan tänka.

Ta hand om byggavfallet

Genom att hålla isär olika material och byggprodukter medan du renoverar blir det enklare när det är dags att åka till återvinningen. Var extra noga med att sortera ut farliga avfall som kemiska produkter, lysrör och batterier.

Lycka till med din renovering!

Glöm inte hemförsäkringen

Om olyckan skulle vara framme är det viktigt att ha en hemförsäkring. Den ger dig ett ekonomiskt skydd för dina saker vid bland annat brand, vattenläckage, storm, inbrott och skadegörelse. Om du bor i bostadsrätt behöver du en tilläggsförsäkring för bostadsrätt. Då kan du få ersättning för skador på själva lägenheten, vid exempelvis en vattenläcka. Vi har även en villaförsäkring för dig som bor i villa.

Mer att läsa