Tips när du ska hyra ut din bostad

Att hyra ut bostaden när vi själva inte är där kan vara ett smidigt sätt att tjäna en exra slant – men det är inte helt oproblematiskt. Här har vi samlat några värdefulla råd och tips för en tryggare uthyrning.

Funderar du på att hyra ut din villa, fritidshus eller lägenhet? Oavsett om anledningen är att du ska jobba en längre tid på en annan ort eller vill dryga ut hushållskassan under tiden du är bortrest finns det regler du behöver följa. Om olyckan skulle vara framme är det också viktigt att du har ett fullgott försäkringsskydd. Här kommer några råd och tips på vägen.

Ansök om tillstånd

Om du ska hyra ut din bostads- eller hyresrätt måste du först kontakta bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren för att få tillstånd för uthyrningen. Var ute i god tid. Att hyra ut sin bostad utan tillstånd kan i värsta fall leda till att du förlorar ditt hyreskontrakt eller blir av med nyttjanderätten till din bostadsrätt.

Stäm av med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid uthyrning. Har du din hemförsäkring hos oss måste du ha ett uthyrningstillägg för att försäkringen ska gälla om du hyr ut. Tillägget ger dig dessutom ett extra bra skydd om du skulle ha oturen att bli bestulen av din hyresgäst, något som annars inte ingår i försäkringen.

Annonsera privat eller via uthyrningstjänst

En tilltalande annons med snygga bilder gör din bostad mer attraktiv på hyresmarknaden. Lägg ut annonsen i dina sociala medier eller på en uthyrningssajt. Be gärna om referenser på den som vill hyra, så du kan försäkra dig om att personen är pålitlig.

Se till att hyran är skälig

Vad du ska sätta för hyra kan vara knepigt. Även om du får räkna in el, vatten och möbler i hyran måste den vara rimlig, annars kan du bli återbetalningsskyldig. Sök runt på uthyrning av liknande bostäder, så får du en bättre uppfattning.

Tips: Hyresintäkter som understiger 40 000 kronor per ett år behöver du inte betala skatt för. På Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats. kan du läsa om vad som gäller om intäkterna överstiger den summan.

Skriv kontrakt och gör en besiktning

När du har hittat en lämplig hyresgäst är det dags att skriva kontrakt. Ett ordentligt avtal är en trygghet för både dig och den du hyr ut till. Innan ni skriver på papper kan det vara bra att göra en besiktning av bostaden tillsammans. Ta gärna bilder både före och efter uthyrningsperioden.

Glöm inte försäkring

Att råka ut för skador på bostaden är både tråkigt och jobbigt. Även om den som hyr har krav på sig att vara aktsam, så kan en vattenläcka eller stöld bli kostsam utan en försäkring. Se till att din hyresgäst har en egen hemförsäkring. I den ingår ansvarsskydd om hyresgästen skulle orsaka en skada och bli skadeståndsskyldig. Och se framför allt till att du har en hemförsäkring för din villa eller bostadsrätt. Eller en fritidshusförsäkring om det är fritidshuset du hyr ut.

Lycka till med uthyrningen!

Mer att läsa