Produktförsäkring eller allriskförsäkring?

Om du köper en dator, mobiltelefon eller TV blir du ofta erbjuden att köpa till en särskild produktförsäkring. Den ger dig en ny produkt om den du köpt slutar fungera eller blir skadad av någon plötslig, oförutsedd händelse. Men du kan också se över din hemförsäkring och få nästan samma skydd där. Den gäller dessutom för alla dina saker.

Ibland kan det vara svårt att veta när man står i kassan med sin nya dator om det är klokt att tacka ja till en extra försäkring, och om den behövs. En särskild produktförsäkring ersätter din produkt om den slutar fungera eller blir skadad av någon plötslig, oförutsedd händelse. Men det finns redan ett visst skydd i din hemförsäkring.

Till att börja med har alla dina saker ett grundskydd för stöld och brand i din hemförsäkring. Slutar en hushållsmaskin, som till exempel tvättmaskin, frys eller diskmaskin, att fungera ersätter hemförsäkringen även det. Vill du att din hemförsäkring också ska gälla för en plötslig, oförutsedd händelse så kan du lägga till en allriskförsäkring eller ”drulleförsäkring”. Då får du i princip samma skydd som i en separat produktförsäkring men med den stora fördelen att allriskförsäkringen gäller för ALLA dina saker hemma.

Produktförsäkringen gäller bara för en sak

En nackdel med en produktförsäkring är just att den bara gäller för varje vara för sig, alltså bara för datorn du köpt eller bara för mobiltelefonen. Det lönar sig därför sällan att teckna en produktförsäkring för varje produkt du köper. Produktförsäkringen kan ha en lägre självrisk och ibland också en generösare åldersbedömning än allriskförsäkringen, men det är viktigt att läsa på villkoren och se vilka undantag som finns.

Vill du veta mer om allriskförsäkring eller lägga till den till din hemförsäkring – tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig!

Du kan läsa mer om produktförsäkring hos Konsumenternas:
Konsumenternas - Produktförsäkringar Länk till annan webbplats.

Mer att läsa