Trasig dator – det här gäller i din hemförsäkring

Har du stått i kassan med din nya dator och funderat på om det är klokt att tacka ja till en produktförsäkring, eller om det räcker med hemförsäkringen som du redan har? Här får du veta vad som ingår i hemförsäkringen och drulleförsäkringen om något skulle hända med din dator.

Att tappa datorn i golvet så att den går sönder är trist och kan bli dyrt. Om du har tecknat en separat produktförsäkring för din nya dator kan den ersätta skadan. Men visste du att det redan ingår ett visst skydd för dina prylar i din hemförsäkring? Det här gäller i försäkringen hos oss:

  • Hemförsäkringen täcker skador på dina saker om du drabbas av inbrott eller brand. Det betyder att du kan få ersättning om datorn blir stulen eller går sönder i samband med inbrottet eller skadad vid en brand.
  • Har du tecknat en allriskförsäkring, även kallad drulleförsäkring, gäller försäkringsskyddet även för en plötslig, oförutsedd händelse. Det kan till exempel handla om att du råkar tappa datorn i golvet eller spiller ut kaffe så att den går sönder.

Hemförsäkring med allrisk eller produktförsäkring?

Du får i princip samma skydd som i en separat produktförsäkring, men med den stora fördelen att allriskförsäkringen gäller för ALLA dina saker hemma. Det lönar sig därför sällan att teckna en produktförsäkring för varje produkt du köper.

Även om produktförsäkringen kan ha en lägre självrisk och ibland också en generösare ersättning än allriskförsäkringen, är det viktigt att läsa på villkoren och se vilka undantag som finns. Det kan med andra ord vara värt att jämföra de olika försäkringarna.

Glöm inte att kolla garantin

När du köper en dator ingår ofta en garanti som kan ge dig rätt till ersättning om den går sönder. Du har även rätt att klaga på en vara under tre år efter köp enligt konsumentköplagen.

Skaffa en allriskförsäkring