Säkerhetsutrustning som skyddar dig mot brand och stöld hemma

Hemmet ska vara en trygg plats för dig och din familj där ni kan umgås och har era personliga prylar. Om det börjar brinna eller du råkar ut för inbrott hemma är det viktigt att ha rätt säkerhetsutrustning och ett bra försäkringsskydd. Här har vi samlat tips på hur du gör ditt hem till en säkrare plats.

En kastrull som torrkokar på spisen och orsakar en brand i köket, eller en altandörr som saknar säkerhetslås och bryts upp av en fingerfärdig tjuv. En olycka kan ske plötsligt och få stora konsekvenser för de som blir drabbade. Här får du tips på säkerhetsutrustning som är bra att ha hemma i huset och hur du kan tänka.

Utrustning som ökar brandsäkerheten

Det är innan elden får fart som du har störst chans att släcka den. Genom att ha rätt utrustning på rätt plats minskar risken för att branden utvecklar sig.

Brandvarnare

Det ska finnas brandvarnare i varje hem. Med rätt placerade brandvarnare kan du köpa dig lite extra tid för att sätta andra i säkerhet och börja släcka branden. Sätt gärna upp flera i taket – minst en brandvarnare på varje våningsplan och gärna i närheten av sovrum. Glöm inte att testa brandvarnarna regelbundet så vet du att de fungerar.

Brandsläckare

En pulversläckare är enkel att använda och kan snabbt släcka en mindre brand. Rekommendationen är att ha en släckare på minst sex kilo på varje våningsplan. Placera brandsläckaren där det är enkelt för alla att komma åt den, till exempel i hallen.

Brandfilt

Många bränder börjar i köket där vi lagar mat eller har levande ljus. Med hjälp av en brandfilt kan du snabbt kväva en mindre brand innan den hunnit sprida sig.

Utrustning som håller tjuven borta

Att råka ut för inbrott är såklart tråkigt, extra trist är det om någon förstör inredningen och stjäl för dig värdefulla saker. Här är några produkter som kan minska risken för stöld.

Larm

Ett effektivt sätt att skydda sig mot inbrott är att skaffa larm som är kopplat till en larmcentral. Sätt upp skyltar och klistermärken så signalerar du att larmet finns.

Godkända lås

Många inbrott sker via altandörren. Genom att byta till en säkerhetsspanjolett med låsbart handtag kan du öka inbrottsskyddet på din altandörr. Se också över låset till ytterdörren och välj alltid lås som är godkänt av Stöldskyddsföreningen.

Rörelsesensorer

Starka lampor som tänds via rörelsesensorer och lyser upp huset är ett annat effektivt sätt att upptäcka om någon försöker bryta sig in efter mörkrets inbrott.

Grannsamverkan

För att öka tryggheten och trivseln i området kan ni som bor där hjälpas åt att hålla koll. Prata med dina grannar och ha deras telefonnummer tillhands.

Tips: Fotografera värdefulla föremål och skriv ned olika kännetecken samt spara kvitton, så ökar chansen att du får tillbaka dina saker, alternativt ersättning om de blir stulna. Du kan också DNA-märka saker du är extra rädd om.

Skaffa ett bra försäkringsskydd

För oss är det viktigt att du känner dig trygg under alla dygnets timmar. Med vår hemförsäkring kan du få ersättning för skador som är orsakade av bland annat brand, läckage eller översvämning. Du kan också få ersättning vid inbrott hemma eller om du eller någon i familjen råkar ut för en stöld eller överfall utanför bostaden. Försäkringen ger även ett skydd för dig och hela familjen på semesterresan, till exempel om flyget är försenat.

I vår Trygghetsbutik hittar du saker som kan hjälpa till att göra ditt hem tryggare och minska risken för skador. Där kan du till exempel köpa brandsläckare, brandvarnare och kit för DNA-märkning.

Till Trygghetsbutiken Länk till annan webbplats.

Mer att läsa