Bra att tänka på när du ska sälja fritidshuset

Går du i försäljningstankar? Oavsett om du ska sälja en sommarstuga eller en sportstuga i fjällen, har du som säljare vissa skyldigheter som kan vara bra att känna till. Här har vi samlat några värdefulla tips för en tryggare husaffär.

Att skiljas från sitt fritidshus kan kännas lite vemodigt, men en försäljning kan också vara startskottet på en ny spännande tid i livet. Innan du lämnar över nyckeln till den nya husägaren behöver du ha koll på husets skick och skriva ett ordentligt köpekontrakt. Här har vi listat några tips för en lyckad försäljning.

Välj en bra tidpunkt

En sommarstuga gör sig såklart bäst när trädgården står i full blom på våren. Köparen har då möjlighet att spendera första tiden i huset under högsäsong, vilket ofta uppskattas. Samma sak gäller för en sportstuga i fjällen som är mer attraktiv på marknaden under hösten inför vintersäsongen. Går du i försäljningstankar under högsäsong kan du passa på att ta fina bilder som du kan använda i annonsen.

Samla ihop information om huset

Innan du lägger ut huset till försäljning kan det vara bra att leta fram ritningar, kvitton från tidigare renoveringar, skötselråd för vatten- och avloppsanläggningar samt information om nyttjanderätter och eventuella servitut. Även om köparens krav på standard oftast inte är lika hög på ett fritidshus som för ett permanent boende, kan dokumenten vara viktiga för att undvika framtida missförstånd och i värsta fall tvister.

Informera köparen om fel och brister

Du som säljare har något som kallas för upplysningsplikt. Det betyder att du är skyldig att informera köparen om fel och brister som du vet om eller misstänker. Det kan röra sig om exempelvis mögel, fuktskador och dräneringsproblem som kan vara svåra för köpare eller besiktningsman att upptäcka. Även om köparens undersökningsplikt är långtgående, är det alltid bäst att vara ärlig. Säljaren har som huvudregel ansvar för dolda fel i tio år från det att köparen tillträder.

I din fritidshusförsäkring hos oss ingår något som kallas rättsskydd. Det kan hjälpa till med ombuds- och rättegångskostnader om du hamnar i tvist med köparen.

Lycka till med försäljningen!

Mer att läsa