Råd och tips vid transport av häst

När du ska resa med din häst finns det en hel del saker att tänka på. Förutom rätt körkortsbehörighet och en lämplig trailer behöver du ha koll på reglerna för att hästen ska må bra och inte skada sig. Här har vi samlat råd och tips för säkrare transporter.

Kolla hästtransporten och körkortet

Det första du måste kontrollera när du ska transportera hästen är din körkortsbehörighet samt vilka tekniska begränsningar fordonet har. Hur tungt hästsläpet får vara beror på vilken körkortsbehörighet du har och bilens tillåtna släpvagnsvikt. Om du kör med för tungt släp och inte har rätt behörighet för det så är det olovlig körning.

I bilens och hästtransportens registreringsbevis kan du hitta vilken tjänstevikt och totalvikt som gäller. Ur säkerhetssynpunkt är det också viktigt att kontrollera hur mycket du får lasta i släpet. Glöm inte att utöver hästen räkna med foder och utrustning när du räknar ut totalvikten på ekipaget. Tänk på att om ekipaget är för tungt kan du få betala överlastavgift, mer info finns på transportstyrelsen.se Länk till annan webbplats.

Säkerställ också att transporten är i gott skick. Kontrollera bromsar, draganordning och golv. För din och andras säkerhet på vägarna behöver du ha skyltar både bak och fram på släpvagnen där det tydligt framgår att du transporterar häst.

Detta gäller vid hästtransport:

Med ett B-körkort får du köra med lätt släpvagn. Det innebär att släpets totalvikt får högst vara 750 kilo. Du kan även få köra en trailer som väger mer än 750 kilo, så länge som den sammanlagda totalvikten med bilen inte överstiger 3 500 kilo.

Om du ska dra ett tyngre släp eller transportera flera hästar behöver du ofta utökad behörighet, ett så kallat B96-körkort. Då får du dra ett tungt hästsläp, förutsatt att den sammanlagda totalvikten inte överstiger 4 250 kilo.

Tänk på att du alltid måste ta hänsyn till den aktuella dragbilens tillåtna dragvikt. Det innebär att släpets vikt plus eventuell last inte får överstiga bilens dragvikt. Bilens begränsningar gäller alltså för släpets bruttovikt, det vill säga vad ekipaget väger när du har lastat allt på vagnen.

Bra att tänka på för din och hästens säkerhet

Innan transporten finns det saker du behöver ha koll på för att hästen ska ha det så bra som möjligt. Här kommer några praktiska råd:

  • Planera din resa i förväg för att hästen ska få tillräckligt med tid att återhämta sig när ni kommer fram.
  • Använd grimma och grimskaft av lämpligt material. Läder kan vara att föredra framför nylon då en lädergrimma är enklare att skära av om hästen skulle få panik under transporten.
  • När du lastar kan det vara bra att använda träns utöver grimman så får du bättre kontroll på hästen.
  • För att skydda hästens ben är det viktigt med bra transportskydd som hästen är bekväm med och inte störs av. Om det inte blir för varmt i transporten kan du använda täcke på hästen.
  • Glöm inte att du alltid måste ha med hästpasset när du transporterar hästar!

Tänk på att en häst bara får transporteras när det är lämpligt. Det betyder att du inte får köra hästen om den är så sjuk eller skadad att det finns en risk att transporten ökar hästens lidande. Kontakta en veterinär om du är osäker.

Ha koll på reglerna

För hästens välmående och allas säkerhet under transporten finns det regler som i Sverige bestäms av Jordbruksverket. Här är några exempel på regler du behöver följa:

  • Transporten ska vara väl rengjord innan du lastar på hästarna – tänk på smittorisken om du lånar en transport! Utrymmet ska också ha god ventilation och temperaturreglering.
  • Använd lämplig utrustning när du lastar hästen. Lastramper med tvärgående ribbor minskar risken för att hästen halkar av.
  • Om du ska köra hästar som är bundna under transporten är det viktigt att de binds på ett sätt så de inte kan fastna och skada sig.
  • Om du kör längre än 50 kilometer finns särskilda regler att följa. Exempelvis ska du ha lämpligt strö på golvet för att hästen ska kunna göra sina behov.
  • Du ska kunna rädda djuret ur fordonet vid brand eller olycka. Ta med ett extra grimskaft samt lämpliga verktyg för att kunna få loss hästen om det skulle behövas.
  • Ett föl måste vara minst sju dagar och naveln helt läkt innan den får transporteras.
  • För dräktiga ston gäller särskilda regler.

Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats. finns samtliga regler samlade vad gäller transport av häst, följ dem noggrant!

För en extra trygghet – se till att ha en bra försäkring

Din häst är värdefull, både känslomässigt och ekonomiskt. Därför är den också värd en bra hästförsäkring. Hos oss behöver du inte välja några extra tillägg för hältor, medicin eller rehabilitering när du köper en försäkring. Våra fullständiga försäkringar innehåller redan dessa delar och mycket annat. Läs mer om vår hästförsäkring som ger ett riktigt bra försäkringsskydd för din häst.

Ditt släp omfattas av dragbilens trafikförsäkring. Den täcker personskador och eventuella skador på annans egendom, men inte skador på själva släpet eller stöld.