Godsakerna som är förbjuden frukt för din hund

Högtider innebär ofta godis, bakverk, nötter och annat gott för oss hundägare. Men dessa delikatesser är inget för våra fyrbenta vänner, vare sig vardag eller storhelg. Tvärtom kan vissa saker vara rent av livsfarliga. Här kan du läsa mer om vad du ska hålla din hund borta ifrån.

Det finns många saker som vi som hundägare gärna äter och som inte är farligt för oss, i måttliga mängder. Men för våra husdjur, och särskilt hundar, kan de vara livsfarliga. Därför är det bra att känna till en del av de vanligaste. Har du barn är det också bra att prata med dem och berätta att viss typ av mat och godis kan vara giftigt för ert husdjur.

– Kring högtider äter vi gärna choklad, godis, nötter, kakor och bakverk och mycket av det vi äter passar inte hunden, säger Anita Larsson, produktansvarig djurförsäkring på Dina Försäkringar. Dessutom pyntar vi hemmen med olika typer av blommor varav många är giftiga för hunden, till exempel cyklamen och många julblommor. Så en generell regel är att se till att din hund inte kommer åt eller får det vi människor äter och att blommor inte står i noshöjd för nyfikna och klåfingriga vovvar. Vill du bjuda hunden på något extra gott, köp godis anpassat för den.

Här är saker din hund inte ska äta:

 • Choklad
  Att hundar inte ska äta choklad är förhoppningsvis välkänt. Choklad innehållet teobromin och koffein som är giftigt för hundar, och hur mycket som behövs för att skada är individuellt och storleksberoende. Därför är det bäst att inte låta hunden äta choklad alls. Symtom på chokladförgiftning är bland annat kräkningar, buksmärta, ökad törst, inkontinens, skakningar, ökad salivutsöndring och hjärtklappning. I värsta fall kan chokladförgiftning leda till dödsfall.
 • Sockerfria tuggummin, godis samt sugtabletter med xylitol
  Eftersom xylitol sänker blodsockernivån är det farligt för hundar och kan förgifta dem. Tandkräm, tuggummi, godis och lättprodukter är exempel på produkter som innehåller xylitol. Hur mycket xylitol en hund klarar är individuellt och storleksberoende men om intaget överstiger 0,1 gram/kilo kroppsvikt finns risk för skador. Det motsvarar två till tre xylitoltuggummin till en hund som väger tio kilo. Symtomen är bland annat kräkningar, skakningar, slöhet, lågt blodsocker, kramper och medvetslöshet. I värsta fall kan det leda till dödsfall.
 • Jordnötter och andra nötter
  Nötter kan innehålla aflatoxin, en mögelsvamp som trivs på nötter och som hundar är känsliga för. Även en liten mängd av giftet kan orsaka förgiftning och särskilt farliga anses macadamianötter vara. Nötter kan dessutom fastna i halsen och är de saltade finns risk att hunden får i sig för mycket salt. Vanliga symptom på förgiftning är dålig aptit, kräkningar och diarré, blodig avföring, nedsatt leverfunktion, vinglighet, epileptiska anfall, kramper, slöhet och förlamning. Kan i värsta fall leda till döden.
 • Russin och vindruvor
  Om hunden äter vindruvor eller russin kan den få akut njursvikt. Det spelar ingen roll vilken sorts druvor det är eller om de är med eller utan kärnor. Minsta mängd som orsakat förgiftning hos hund är fyra vindruvor hos en hund med 8,2 kilo i kroppsvikt och 2,4 gram russin/kilo kroppsvikt. Hur mycket en hund klarar är väldigt individuellt och man har inte kunnat hitta några tydliga samband kring mängd och hundens vikt. Vanligaste symptomen är kräkning, ibland kombinerat med snabbt insättande diarré. Buksmärta, vinglighet och svaghet kan också komma inom ett dygn men vanligen kommer det senare. En hund med akut njursvikt orsakad av vindruvor eller russin kräver snabb behandling av veterinär. Trots insatt behandling är dödligheten hög.
 • Mandelmassa och kakor med bittermandel
  Bittermandel finns i vissa kakor, i mandelmassa och innehåller cyanid som är dödligt i stora mängder. Cyanid blockerar cellernas upptag av syre vilket ger symtom med ökad andningsfrekvens, andningssvårigheter, ljusröda slemhinnor, svaghet, illamående, kräkningar och medvetslöshet. Håll därför hunden borta från allt som kan innehålla bittermandel.
 • Deg
  Om hunden äter en jäsande deg fortsätter den jäsa i magen på hunden, det bildas alkohol och hunden blir berusad. Tillståndet är oftast inte livsfarligt men kan skapa stort obehag för din hund. Var därför noga med att ställa degar utom lukt- och räckhåll.
 • Kaffe
  Koffein kan vara farligt för hunden beroende på hur mycket den får i sig, hur mycket den väger men också hur känslig din hund är. För en liten hund kan en kopp kaffe vara tillräckligt för att ställa till problem. De vanligaste symptomen om hunden fått i sig kaffe är hjärtklappning, men i värsta fall kan den dö.

Har du den minsta misstanke om att din hund har drabbats av en förgiftning, oavsett substans, ska du kontakta veterinär så snart som möjligt. Har du en veterinärvårdsförsäkring i din hundförsäkring får du hjälp med kostnaderna om du måste uppsöka veterinär.

Mer att läsa