Så blir hästen trygg och säker att rida

Den gemenskap vi kan få med en häst är alldeles speciell. Men hästens flyktinstinkter och starka kropp innebär också en risk när vi rider eller sköter om den. Här har vi listat några tips på hur du kan förebygga olyckor.

Redan i stallet är det lätt att drabbas av en hästkärlek. Bara att känna doften av hästar och lyssna till ljudet av frustande ger en känsla av lugn. Även om hästen generellt har ett godmodigt temperament är det viktigt att komma ihåg att den även har ett flyktbeteende. För att undvika olyckor är det viktigt att du skaffar dig kunskap och tränar på att ”läsa av” din häst innan du sätter dig i sadeln.

Ha fasta rutiner

Hästar är vanedjur och mår bra av att veta vad som väntar dem. Genom rätt hantering och att ha fasta rutiner vid exempelvis skötsel, sadling eller när du leder hästen ut i hagen känner den sig trygg.

Tänk på säkerheten när du hanterar hästen

Att sköta om din häst är en mysig stund tillsammans. Innan du går in i boxen eller spiltan ska du göra hästen uppmärksam på att du är på väg och småprata lite. Även om det är lockande att låta den stå lös medan du ryktar är det säkrast att binda upp den först.

Kontrollera hästens hälsotillstånd

En häst som mår bra är trygg och säker. Ha för vana att kontrollera hästens allmäntillstånd regelbundet. Verkar den trött? Hur är kroppshållningen? Är pälsen blank och slät, eller raggig? Hur är kroppstemperaturen? Har hästen ätit upp sin mat? Har den haft avföring och vilken konsistens? Kontakta en veterinär om hästen verkar sjuk eller skadad.

Använd ridhjälm och skyddskläder

Med rätt utrustning kan många olyckor undvikas. När du leder en häst i grimma ska du alltid använda grimskaft. Det viktigaste skyddet när du ska ut på en ridtur eller leder hästen till hagen är hjälmen. Tänk på att en ridhjälm som är skadad ska bytas ut. Det räcker med att du tappar den i ett betonggolv för att den skyddande funktionen ska bli förstörd.

En ridhjälm ska:

  • Vara CE-märkt
  • Sitta perfekt på huvudet
  • Vara helt oskadd

Om olyckan är framme och du skulle ramla av hästen eller bli sparkad eller trampad är en skyddsväst bra att ha. Se till att skyddsvästen du använder är CE-märkt och i rätt storlek. Använd också riktiga ridskor eller -stövlar med klack som gör att foten inte glider igenom stigbygeln.

Kolla hästens utrustning

Innan du ger dig ut på en ridtur är det viktigt att kontrollera att hästens utrustning sitter som den ska. En sadel som glider runt kan göra så att både du och hästen känner obehag. Dra därför åt sadelgjorden och kolla att träns och annan utrustning sitter fast ordentligt.

Vi hoppas du får många härliga stunder på hästryggen och glöm inte ta sällskap på ridturen. Om oturen skulle vara framme och du skadar dig kan du få ersättning från vår sjuk- och olycksförsäkring eller olycksförsäkring. Med vår hästförsäkring har du också täckt in det mesta som kan hända din häst.

Mer att läsa