Bra att veta när du ska köpa katt

Går du i kattköpartankar? Vad roligt! Att köpa en katt eller kattunge är spännande, men också ett stort beslut. Här har vi samlat råd och tips på saker som kan vara bra att fundera igenom innan du bestämmer dig och tar hem din nya familjemedlem.

Visst är det supermysigt med djur hemma och katter är oftast utmärkta sällskapsdjur för både den lilla och stora familjen. Men att skaffa husdjur innebär också ett stort ansvar. Även om en katt ofta är självständig behöver den mycket vård och omsorg så det gäller att du har tid för din nya familjemedlem. Här får du några tänkvärda råd inför köpet.

Utekatt eller innekatt – vad passar dig?

Innan du bestämmer dig kan det vara klokt att fundera på vad du ska ha katten till? Katter är nyfikna och behöver mycket rörelse och utlopp för sin naturliga jaktinstinkt. De gillar även att klättra. Om du bor i ett område med mycket trafikerade vägar kanske du ska överväga att ha en innekatt, men tänk på att även innekatter behöver få möjlighet att få sitt jaktbeteende tillgodosett. De behöver också kunna komma ut i friska luften och röra på sig.

Om du har möjlighet kan du ha en inhängnad rastgård i trädgården där katten kan röra sig fritt. Tänk på att rastgårdar och andra utrymmen för katter ska vara minst sex kvadratmeter. Funderar du på att låta katten vara på balkongen är det viktigt att ha ett kattnät så att den inte faller ned och skadar sig. Enligt Jordbruksverkets regler måste balkonger som är fem meter över marken vara försedda med ett nät eller liknande om katter vistas där.

Huskatt eller katt med stamtavla?

En vanlig huskatt/blandras är oftast billigare i inköp än en katt som är stambokförd och har en stamtavla. Om du vill ha en raskatt kan du kika på Sveraks webbplats där många kattuppfödare annonserar. En huskatt kan du enkelt hitta via olika köp-och-sälj-sajter som Blocket eller på ett katthem. Tänk på att oavsett om du väljer huskatt eller raskatt tillkommer kostnader i form av kattförsäkring, vaccination, tandvård, foder, kattlåda, leksaker och annat som får din nya familjemedlem att känna sig trygg och må bra.

Kattunge eller omplaceringskatt?

Visst är det speciellt med en kattunge som du kan skapa starka band till redan från start, men kattungar kräver mycket stimulans första tiden så det gäller att ha ork och energi. Om du vill göra en insats för övergivna katter finns det gott om omplaceringskatter som längtar efter ett hem. Fördelen med att köpa en lite äldre katt är att den redan har utvecklat en personlighet. En räddad katt kan med tiden också bli mycket tillgiven och lojal mot sin ägare.

Besök katten eller kattungen

När du har bestämt dig är det dags att träffa din nya familjemedlem. Om du väljer en omplaceringskatt får du ofta besöka katten på katthemmet flera gånger för att ni ska lära känna varandra. Om du ska köpa en kattunge via en privatperson ska du se till att få hälsa på katten i sin hemmiljö där den är trygg. Se till att den verkar frisk. Titta noga på ögonen som ska vara klara och inte rinna. Beroende på kattras bör pälsen vara blank och välvårdad.

Har du hittat din drömkisse – grattis!

Innan du tar hem katten finns det saker du behöver kolla upp. Från och med 2023 ska alla katter vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. En kattunge med stamtavla ska enligt riktlinjen även vara veterinärbesiktigad och grundvaccinerad med två sprutor innan den lämnar uppfödaren. Köper du en huskatt eller äldre katt rekommenderar vi att den ska vara vaccinerad, även om det inte är ett krav. Glöm inte att fråga säljaren vilket foder de använder och annat du behöver veta för att katten ska få en så bra start som möjligt.

Skaffa en försäkring

Som du säkert vet är kattungar nyfikna och har du otur så kanske olyckan är framme. Därför är det viktigt att teckna en kattförsäkring så fort du kan. Om du försäkrar din kattunge hos oss behöver du inte tänka på att lägga till extra försäkring för medicin eller rehabilitering. Veterinärvårdsdelen i vår kattförsäkring betalar ersättning för kostnader vid veterinärbesök, behandling, operation, tandvård vid tandfraktur och medicin.

Mer att läsa