Sommarfaror för din hund

Sommaren är en härlig årstid när både vi och våra fyrtassade vänner kan vara kan vara mer ute i naturen och njuta. Men med värme, utevistelse, bad och grillmiddagar kommer också ett antal risker. Här har vi samlat några av de sakerna du ska se upp med och tänka på.

Lämna inte hunden i bilen!

Att inte lämna hunden i bilen tjatas det om varje år men ändå fortsätter det att hända och ett antal hundar dör varje år på grund av överhettning och värmeslag i bilar. Hundar är mycket känsliga för värme eftersom de inte kan reglera sin kroppstemperatur genom att svettas på samma sätt som vi människor. Värmeslag är ett livshotande tillstånd som orsakar stort lidande och kan ge allvarliga skador på inre organ. Temperaturen i en bil som lämnas i solen kan nå upp till 85 grader och dessutom blir det snabbt syrebrist eftersom hunden flåsar för att försöka få ner kroppstemperaturen.

Så vi tar det en gång till – lämna aldrig en hund ensam i bilen!

Se upp för huggorm

Sommarvärmen lockar fram huggormarna och deras bett är giftigt för hundar. Du ser sällan ormen men märker att hunden skriker till och springer iväg från platsen. Hunden kan snabbt bli trött och hängig och få en kraftig och ömmande svullnad där ormen bitit, oftast i nosen eller i ett ben. Om din hund blir biten måste den hållas så stilla som möjligt för att undvika att giftet sprids och veterinär måste omedelbart uppsökas. Hunden behöver oftast läggas in för dropp, smärtlindring och observation.

Bind aldrig en hund i dragkroken på Bilen

Det kan låta ganska självklart men det händer tyvärr olyckor där en person har bundit fast hunden i dragkroken, och en annan person sedan startar bilen och kör iväg. För att undvika en sådan fruktansvärd händelse – bind aldrig en hund i dragkroken.

Algförgiftning

När alger blommar i sjöar, hav och vattendrag kan det bildas ett gift i vattnet. Om en hund badar i eller dricker av vattnet kan den drabbas av algförgiftning och det är ett livshotande tillstånd. Förhindra därför att hunden dricker vatten där det är mycket alger och om hunden har badat i vattnet spola av den noga och se till att den inte slickar sig i pälsen innan den är ren. Misstänker du att den fått i sig förgiftat vatten ta direkt kontakt med veterinär.

Se upp med grill- och picknickrester

När det är fint väder tar många med sig mat ut i naturen, grillar och har picknick. Som hundägare måste du vara extra uppmärksam på att kvarlämnat avfall kan innebära en fara för hunden. Gör vad du kan för att undvika att hunden får i sig kvarlämnade matrester och annat skräp. Se även till att hunden inte skär sig på vassa sopor som glasbitar och trasiga engångsgrillar.

  • Benrester kan vara farliga för hundar, i synnerhet tillagade kotlettben, fiskben eller fågelben. De kan splittras till vassa bitar i magsäcken och orsaka skador i mage/tarm. Benrester kan också fastna i hundens mun eller matstrupe.
  • Majskolvar kan inte smältas ned i hundens magtarmkanal och kan därför fastna i tarmen. I värsta fall kan de orsaka ett akut stopp. Hunden kan då börja kräkas och visa tecken på buksmärta. Det är ett akut tillstånd som kräver operation.
  • Glasspinnar och engångsgrillspett av trä kan bli väldigt vassa när de går sönder. Om hunden försöker äta dem kan de fastna i svalget eller i halsen och orsaka sår och bölder. Lyckas hunden svälja dem kan de i värsta fall orsaka svåra skador i hundens mage och tarm.

Har du koll på dessa fem faror så kan du förhoppningsvis undvika några av de saker som din pälskling kan råka ut för under sommaren. Har du dessutom vår hundförsäkring får du hjälp med ersättning om oturen ändå skulle vara framme.