Tips för dig som ska skaffa jakthund

Om du funderar på att köpa hund som du även kan använda vid jakt är det viktigt att välja hunden med omsorg. Här får du information om jakthundar för olika områden och tips på hur du kan tänka.

För dig som jagar vilt kan en fyrbent kompis vara till stor hjälp på jaktturen. En samspelt hund kan till exempel spåra, ställa, driva och hämta bytet till sin ägare. Här kommer tips på hur du kan tänka för att hitta en hund som passar just dina behov.

Olika typer av jakthundar

Ställande hundar

Den ställande hunden har en viktig uppgift vid framför allt jakt på björn, älg och vildsvin. Genom att skälla på viltet stannar det upp och blir ”ställt” av hunden. Under tiden kan jägaren smyga sig fram till djuret. Vanliga exempel på ställande hundar är den svenska jämthunden, norsk älghund och karelsk björnhund.

Stötande hundar

En stötande hund har som uppgift att leta upp och få fart på vilt som gömmer sig i skogen. Däremot förföljer de inte bytet, utan ska kunna avbryta när föraren säger till. Springer spaniel och olika terrierraser passar bra som stötande hund, men även andra raser som är väldresserade passar för uppgiften.

Drivande hundar

Med ett välutvecklat luktsinne passar den drivande hunden utmärkt till att spåra och driva viltet till sin jägare. Hundraser som beagle, tax och olika stövare är exempel på hundraser som är duktiga på att driva.

Apporterande hundar

Om du ska jaga fågel säger lagen att du måste ha en apportör med på jakten. Apportörens uppgift är att både söka och hämta fällt småvilt till jägaren. Fågelhundar som flatcoated retriever, golden retriever och labrador retriever passar bra för att både söka och apportera.

Tips! Bra samspel mellan hund och förare är a och o för en lyckad och säker jakt. Läs mer på Svenska Jägareförbundets webbplats Länk till annan webbplats. om olika jakthundraser och regler som gäller. Där kan du också hitta kurser som ni kan gå tillsammans.

Tänk på:

När du ska köpa hund är det viktigt för din och hundens bästa att köpa från en seriös uppfödare. Kolla efter rashundar för jakt hos Svenska kennelklubben.

Skaffa en bra hundförsäkring

Även om jakthundar ofta har mycket god fysik kan mycket hända under jaktturen. Med vår hundförsäkring kan du välja om du vill ha en veterinärvårdsförsäkring, en livförsäkring eller både och. Vi har även gjort förbättringar i försäkringen för alla med jakthund! Nu betalar du ingen självrisk vid rovdjurs- eller vildsvinsskada under jakt eller vid eftersök av trafikskadat vilt, oavsett om hunden bar skyddsväst eller inte. Rehab ingår och du kan förstås välja nivå på ditt veterinärvårdsbelopp.

Mer att läsa