Agility – fartfylld sport och bra träning för både dig och hunden

Funderar du på att börja med hundsporten agility? Vad roligt! Att tillsammans med din hund ta er runt en hinderbana på kortast möjliga tid är bra för både din och hundens hälsa – som en extra bonus blir ni bättre på att samarbeta. Här får du veta mer om den populära tävlingsgrenen.

Som alla hundägare vet mår våra fyrbenta vänner som bäst när de får vara aktiva. Om du och din hund gillar att träna mycket tillsammans kan kanske agility vara en bra aktivitet för er. Den fartfyllda sporten som går ut på att ta sig igenom olika hinder på snabbast möjliga tid passar de flesta hundar. Det är också en sport som uppskattas lika mycket av publiken i alla åldrar.

Vad krävs för att få tävla?

För att få tävla i agility måste hunden ha fyllt 18 månader. Du måste också vara medlem i en klubb som är ansluten till Svenska kennelklubben, SKK. Beroende på vad din hund gillar att träna, kan du välja mellan att tävla i agilityklass, som fokuserar på balans- och klätterhinder, eller hoppklass. Tävlingen är också uppdelad utifrån hundens storlek och svårighetsgrad, vilket gör att sporten även passar små hundar och nybörjare.

Hur går agility till?

Sporten går ut på att du visar din hund vägen runt en utlagd hinderbana som den ska ta sig igenom på tid. Att balansera på en gungbräda, springa igenom en tunnel eller slalom mellan pinnar, är exempel på några av de hinder som hunden med din hjälp ska klara inför en jublande publik. Mycket kan hända på planen. Hunden kan springa fel, eller missa hindret och riva. Men att vinna är inte det viktigaste, utan att ha roligt tillsammans.

Träna agility

För att lyckas ta sig igenom hindren är det viktigt med samspel och sporten kräver mycket träning. Att träna lydnad och låta hunden balansera på naturliga hinder på promenaden är en bra träning i början. Du kan också göra egna hopphinder eller placera ut tunnel och däck på marken som hunden får öva på. För att minska risken för skador är det viktigt att du har kunskap om hur olika redskap ska användas, så ta gärna hjälp av en instruktör. Att promenera med hunden och värma upp innan träning är också alltid en bra idé.

Skaffa en bra hundförsäkring

Om din hund skulle skada sig på träningen eller bli sjuk och behöva uppsöka veterinärvård är det viktigt med en bra försäkring. Veterinärvårdsdelen i vår hundförsäkring ersätter skador, sjukdom och behandling och rehabilitering i samband med skada eller sjukdom. Du kan också välja en livförsäkring, eller både och. Kontakta gärna oss om du vill veta mer om våra djurförsäkringar!

Mer att läsa