Tips på rolig träning med din hund

För dig som vill träna med din hund finns massor av skoj att hitta på tillsammans. Här har vi samlat tips på aktiviteter som ni kan testa utifrån era förutsättningar. Tumregeln för en lyckad träning är att följa hundens tempo och lägga in tid för återhämtning.

Likt för oss människor behöver hundar röra på sig och känna sig sedda för att må bra. Lek och bus, raska promenader i skogen och löpträning är exempel på aktiviteter som ger bra motion och stärker er relation. För att minska risken för skador är det viktigt att du anpassar träningen efter hundens ålder, ras och personlighet. Här kommer några tips på hur du kan tänka.

Lek och vila – bra träning för valpen

Valpens lekfulla energi är härlig och smittsam. Genom att leka med din valp kan ni lära känna varandra samtidigt som den får öva upp sin kroppskontroll. Att kasta eller gömma leksaker som hunden får hämta, leta efter godis på skogspromenaden och öva på att ”stanna” är exempel på roliga aktiviteter som kan vara lagom för en valp. Ge mycket pepp och kärlek så blir träningen förknippad med något positivt. Glöm inte att en valp snabbt kan bli trött. Lek och träna därför bara kortare stunder i början och låt den vila mycket under dagen.

Utmana er på promenaden

När din hund lämnat valpstadiet kan du utöka träningen med konditions- och styrketräning. Att gå en längre promenadrunda i raskare takt är en bra början för att höja pulsen. Men för att träna musklerna i hela kroppen är det viktigt att variera underlaget ni går på. Att kliva eller hoppa över grenar, stubbar och stenar är en bra träning för både balans, kondition och styrka. Om du inte bor i närheten av en skog kan du släppa hunden lös i en inhägnad rastgård med kuperad terräng. Ni kan också träna intervallträning i en trappa eller backe som ni går upp- och nedför. Följ hundens tempo och ta regelbundna vilo- och vattenpauser.

Spring eller cykla med din hund

Att löpträna tillsammans är både roligt och en bra träning för friska och vuxna hundar. Börja i lugn takt och öka farten successivt utifrån hundens förutsättningar. Du kan även testa att cykla med din hund. För att minska risken för tråkiga skador är det viktigt att vara lyhörd för hur den mår under cykelturen. Asfalt kan slita på hundens trampdynor så se till att variera underlaget ni springer eller cyklar på och ta flera pauser. Återhämtning är som bekant minst lika viktigt som fysisk ansträngning för att vi ska må bra.

Skaffa en bra försäkring

För att du och hunden ska känna er trygga är det viktigt med en försäkring. I vår hundförsäkring väljer du om du vill ha en veterinärvårdsförsäkring, en livförsäkring eller både och. Om du skaffat en valp är det viktigt att ha en försäkring för att snabbt kunna få hjälp om valpen behöver träffa en veterinär.

Mer att läsa