Tänk på det här när du ska köpa försäkring till ditt djur

När ditt djur måste besöka veterinären kan det bli dyrt – därför är det en bra idé att skaffa en djurförsäkring redan när du köper din häst, hund eller katt.

Ett litet benbrott eller en skadad nos kan innebära dyra besök hos veterinären. I värsta fall kan du ställas inför att behöva avliva ett älskat husdjur, bara för att du inte har råd att betala för en operation. En djurförsäkring ger dig ett ekonomiskt skydd om din häst till exempel blir halt, om din hund får ont i magen eller om din katt trampar på en vass glasbit. För hästar kan det också vara en idé att köpa en livförsäkring, åtminstone under första året efter köpet. Skaderiskerna är alltid som störst innan häst och ryttare lärt känna varandra ordentligt. Även hunden och katten som kostat mycket i inköp kan behöva en livförsäkring.

DJURFÖRSÄKRING – NÄR OCH HUR?

Försäkringspremien blir högre ju äldre djuret blir, men det är olika hos olika bolag hur mycket, och vid vilka åldrar höjningarna sker. Om du har en djurförsäkring – tänk på att aldrig byta bolag om ditt djur varit sjukt under det senaste året, eller har någon gammal åkomma som dyker upp då och då. Kanske en klåda hos en hund eller en lättare hälta hos en häst. Byter du försäkringsbolag riskerar du då att få en dyrare försäkring och ibland också undantag i vilka skador försäkringen gäller för.

SKYLDIGHETER OCH RÄTTIGHETER

När det gäller djurförsäkringar behöver du tänka på framför allt två saker - berätta så mycket som möjligt om ditt djur när du köper försäkringen. Har det någon medfödd sjukdom? Finns skador sedan tidigare? Om du undanhåller saker för ditt försäkringsbolag riskerar du att inte få ut den ersättning du förväntar dig om något händer. Det är också viktigt att du betalar din försäkring i tid. Förutom dessa två saker behöver du också tänka på att ta hand om ditt djur på ett bra sätt. Det innebär till exempel att ta det till veterinären när det får en skada, ge rätt typ av mat, motion och daglig vård.

Här kan du läsa mer om vår hundförsäkring, kattförsäkring och hästförsäkring.

Mer att läsa