Livsmedel som kan vara giftiga för din katt

Att ge katten mat vi äter själva kan vara lockande. Men visste du att till exempel vindruvor kan vara giftigt för våra fyrbenta vänner? Nedan har vi listat några livsmedel som är viktigt att du håller din katt borta ifrån.

Det finns många saker som vi kattägare gärna äter och som inte är farligt för oss, i måttliga mängder. Men för våra husdjur, och särskilt katten, kan de vara livsfarliga. Därför är det bra att känna till en del av de vanligaste. Har du barn är det också bra att prata med dem och berätta att viss typ av mat och godis kan vara giftigt för ert husdjur.

Vindruvor och russin

Många kanske inte känner till att katter kan bli rejält sjuka om de äter vindruvor och russin. I värsta fall kan det leda till njursvikt som måste behandlas på djursjukhus. Ökad törst, buksmärta, illamående och ökad törst och ökat eller mindre kissande är några symtom du bör vara uppmärksam på om din katt fått i sig vindruvor eller russin.

Bittermandel

Att använda en liten bit bittermandel i bakverk kan förhöja smaken i kakan, men var försiktig. Bittermandeln innehåller cyanid och kan vara mycket farlig för både dig och din katt. För en katt räcker det med att få i sig en liten bit och kan leda till syrebrist. Symtom på bittermandelförgiftning är ofta ökad andning och andningssvårigheter.

Lök och vitlök

Att servera katten en köttbulle kan verka harmlöst, men om den innehåller lök eller vitlök kan din katt bli förgiftad. Även lök- och vitlökspulver kan orsaka förgiftning. Anledningen är att lök innehåller alicin som kan orsaka skador på röda blodkroppar och leda till blodbrist. Symtom på lökförgiftning kan vara illamående, kräkningar, diarré, magont och slöhet.

Choklad

Att choklad kan orsaka förgiftning hos hundar är väl känt. Vad många kanske inte känner till är att teobrominet i chokladen är lika giftigt för katter. Därför är det bäst att inte låta katten äta choklad alls. Symtom på chokladförgiftning är bland annat kräkningar, buksmärta, ökad törst, inkontinens, skakningar, ökad salivutsöndring och hjärtklappning.

Tuggummin, godis och sugtabletter med xylitol

Då xylitol kan leda till allvarlig sänkning av blodsockernivån är det farligt för katter och kan förgifta dem. Tandkräm, tuggummi, godis och lättprodukter är exempel på produkter som innehåller xylitol. Symtom på xylitolförgiftning är bland annat kräkningar, skakningar, slöhet, lågt blodsocker, kramper och medvetslöshet.

Så håller du katten borta från giftiga saker:

  • Undvik att ha din katt i köket när du lagar mat eller äter.
  • Låt bli att ha maten framme på bordet eller diskbänken.
  • Sätt lock på burken med foder och förvara den utom räckhåll för din katt.
  • Mata inte din katt med annat än foder du köper till katten.

Om olyckan är framme

Kontakta en veterinär! Om du misstänker att ditt husdjur är allvarligt sjukt eller har blivit förgiftat ska du söka vård. Har du en kattförsäkring hos oss så ingår videosamtal med FirstVets veterinärer i din försäkring. Om du är osäker på om du behöver åka in till en djurklinik eller inte så kan det vara skönt att få ett första utlåtande från dem.

Mer att läsa