Goda råd om ditt djur verkar sjukt eller skadat

Ingen känner ditt husdjur bättre än du själv. Och självklart ska du ringa till djursjukvården eller veterinären om din hund eller katt verkar må dåligt. Men det är samtidigt viktigt att respektera att det finns många andra oroliga djurägare som väntar på svar och att djurklinikerna har mycket att göra. Här ger vår förtroendeveterinär Pia Hélène Welander råd om hur du kan tänka när ditt djur visar tecken på sjukdom eller skadat sig.

Är skadan akut – ring direkt

Många gånger när vi söker djursjukvård handlar det om ett djur som är fullt friskt och råkar ut för en olycka. I andra fall kan det vara sjukdomar eller skador där symptomen kommer smygande. Är ditt djurs tillstånd allvarligt, kan du ringa till djurkliniken för en första bedömning.

- Men om det är väldigt akut, kör till djurkliniken direkt och ring från bilen på vägen dit, säger Pia Hélène Welander.

Förbered dig på frågor

Om djuret inte är akut skadat kommer djurkliniken be dig att svara på flera frågor i telefonen. Vanliga frågor djurkliniken har är: Vilken ras är hunden eller katten? Kön? Ålder? Vilka symtom har djuret? Har ditt djur haft liknande symtom tidigare? Är den behandlad för det och i så fall med vad? Har ditt djur feber? Hur är det med matlusten? Hur ser avföringen ut? Dricker och kissar ditt djur som vanligt?

Beskriv ditt djurs allmäntillstånd

När du ringer till djurkliniken vill de också veta om ditt djur är opåverkat, lindrigt påverkat, måttligt påverkat eller kraftigt påverkat?

- Om din hund har diarré eller inte äter på morgonen, men springer som vanligt ute i trädgården, kan du avvakta lite för att se om den blir bättre, säger Pia Hélène Welander. En katt som är sjuk kan däremot lättare kamouflera smärta och vara svårare att läsa av. Drar den sig undan och ligger och trycker i ett hörn kan det finnas anledning att ringa kliniken för en bedömning.

När kan du vara på plats på kliniken?

Om personalen gör bedömningen att du behöver åka in med ditt djur vill de veta hur snabbt du kan komma in. På så sätt kan de förbereda sig och anpassa andra patienter, så att de lättare kan ta hand om dig och ditt djur.

Ett första utlåtande av videoveterinär

Har du en hundförsäkring eller kattförsäkring hos oss så ingår samtal med FirstVets videoveterinär i din försäkring. Om du är osäker på om du behöver åka in till en djurklinik eller inte så kan det vara skönt att få ett första utlåtande från dem.