Så skyddar du din pälskling mot fästingbett

Sommaren är en underbar tid för både dig och ditt djur att ge er ut på härliga skogspromenader. Men med stigande temperaturer vaknar också fästingarna som kan överföra allvarlig smitta. Här har vi samlat tips hur du bäst skyddar din hund och katt mot fästingbett och vad du bör ha koll på.

Redan när temperaturen stiger uppemot fem grader blir fästingen aktiv och letar efter varm hud att bita i. Eftersom det inte finns vaccin mot fästingsmittor för djur kan det vara bra att kolla igenom pälsen på din hund eller katt noga efter skogspromenaden eller lek i högt gräs. Speciellt om du bor i ett fästingtätt område.

Här listar vi tips hur du kan förebygga fästingbett både på dig själv och ditt djur.

  • Täck kroppen med så mycket kläder du kan. Använd långbyxor, långärmat och helst stövlar där du stoppar in byxorna.
  • Undersök både dig själv och ditt husdjur så fort ni kommer hem. Kolla extra noga bakom öronen, i ansiktet, ljumskarna och i armhålan.
  • Använd fästingmedel. Om du bor i ett fästingtätt område kan det vara bra att använda förebyggande produkter. Det finns många olika typer av medel och produkter att välja mellan.
  • Hos FirstVet Länk till annan webbplats. kan du boka ett digitalt fästingssamtal och få rådgivning om vilket fästingmedel som passar din hund eller katt.

Om du upptäcker en fästing på ditt djur

  • Ta bort fästingen direkt. Ju längre tid den sitter kvar på huden desto större risk är det att ditt djur får i sig smittämnen som kan ge allvarliga sjukdomar.
  • Använd en fästingplockare eller pincett. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra den rakt ut. Rengör därefter hudområdet.
  • Om det har bildats en böld eller svullnad efter bettet, tvätta med lite asol- eller klorhexidinlösning och håll koll på svullnaden.

vanliga fästingsjukdomarna hos hund och katt

Ett bett från en fästing kan i värsta fall leda till sjukdomar som kan få allvarliga konsekvenser för både dig och ditt djur. Här har vi listat vanliga sjukdomar:

  • TBE
    Är en fästingburen hjärninflammation som kan bli mycket allvarlig. Men även om många katter och hundar bär på TBE-viruset är det ovanligt att djuren blir sjuka. Speciellt katter verkar vara extra motståndskraftiga. Om ditt djur skulle få symtom som feber, kramper och nedsatt medvetande ska du rådgöra med en veterinär.

  • Anaplasma (Granulocytär Anaplasmos)
    Är en bakteriell infektion som sprids via fästingbett och kan drabba både hundar och katter. Vanligtvis tar det cirka en till två veckor efter fästingbettet innan djuret får symtom som till exempel feber, trötthet, dålig aptit och ont i lederna. Men liksom TBE blir de flesta djur inte sjuka trots att de träffat på smittan. Ett blodprov kan visa om ditt djur har anaplasma.

  • Borrelia (Borrelius)
    Det är vanligt att hundar blir infekterade med borreliabakterien som sprids av fästingar i Sverige. Men oftast klarar hundens kropp av bakterien på egen hand. Symtom som feber, nedsatt aptit och smärta från leder kan ändå vara bra att vara uppmärksam på.

När ska jag kontakta veterinär?

Eftersom det kan ta lång tid innan symtom från fästingburna sjukdomar ger sig till känna kan det vara svårt att koppla ihop exempelvis feber med fästingbett. Om du misstänker att din hund eller katt fått en fästingsjukdom eller verkar må dåligt ska du prata med en veterinär. Hos FirstVet kan du konsultera en erfaren veterinär för en första bedömning.

Mer att läsa