Så reser du säkert med ditt husdjur i bilen

Alla som har haft en stressad hund eller katt med på bilresan vet att det kan vara en utmaning. Här har vi samlat några tips för att djurtransporten ska vara säkrare och tryggare hela vägen fram till resmålet.

Vi är många som gärna tar med oss våra fyrbenta familjemedlemmar när vi ska till fritidshuset eller på utflykt. För att alla ska ha det så bra som möjligt på resan är det viktigt att hålla god uppsikt över din hund eller katt och ta regelbundna raster. Tänk på att du bara får köra med djur i bilen om det är lämpligt. Om din hund eller katt är sjuk eller skadad får den endast åka med om transporten inte riskerar att öka lidandet. Rådgör gärna med en veterinär om du är osäker.

Hur åker min hund eller katt säkert i bilen?

  • Använd en krocktestad bur

Den största risken med att köra husdjur i bilen är om du behöver göra en hård inbromsning. Därför behöver du se till att din katt eller hund sitter säkrad och inte är lös i bilen. Genom att använda en krocktestad transportbur eller ett lastgaller i kombiutrymmet blir bilturerna tryggare för både dig och ditt husdjur. Du kan också använda ett särskilt säkerhetsbälte som är anpassat för hundar. På Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats. kan du läsa vilka regler som gäller.

  • Placera buren på ett säkert sätt

Om du transporterar din hund eller katt i kombiutrymmet är det viktigt att du har god uppsikt över djuret och kontrollerar att bagage och andra föremål inte kan välta över buren. Det är också viktigt att ditt husdjur har skugga och god ventilation. Tänk på att en bil kan bli mycket varm i solen även om du lämnar fönster eller bagageluckan öppen. Ett djur får enligt regler aldrig lämnas utan tillsyn i bilen om temperaturen inne i bilen riskerar att överstiga 25 plusgrader.

  • Ta regelbundna raster

Om du ska köra långt är det viktigt för både dig och ditt djur att ta regelbundna raster och har tillgång til vatten. Ett minimum är att rasta hunden var sjätte timme under bilresan. Men tänk på att ett djur har svårt att kommunicera att den är kissnödig eller hungrig. Passa därför på att ta kiss- och vattenpauser när du själv behöver en körpaus.

Glöm inte försäkringen

Om olyckan skulle vara framme är det viktigt med ett bra försäkringsskydd. I vår hundförsäkring och kattförsäkring väljer du om du vill ha en veterinärvårdsförsäkring, en livförsäkring eller både och. Hos oss kan du också skräddarsy din bilförsäkring och på så sätt se till att du får exakt det försäkringsskydd du och din bil behöver.

Mer att läsa