Så hjälper du din hund och katt till god tandhälsa

När kollade du i ditt husdjurs mun senast? Att hjälpa din hund eller katt till en bra munhygien är viktigt för att ditt djur inte ska drabbas av tandproblem och obehag. Här kommer värdefulla tips hur du kan tänka för att förebygga tandsjukdomar i tid.

Att regelbundet läsa av våra djurs mående är en självklarhet för de allra flesta hund- och kattägare. Vad vissa kanske glömmer är att vi även behöver kontrollera djurets tänder. Likt för oss människor kan tandsjukdomar vara mycket besvärliga och skapa obehag – dessutom kan de vara svåra att upptäcka. Här kommer några råd och tips hur du hjälper hund och katt till en bra tandhälsa.

Vanliga tecken på tandproblem

Som vi vet kompenserar djur för smärta, vilket försvårar upptäckten av symtom. För att förebygga tandsjukdomar är det viktigt att du gör en grundlig genomgång av mun, tänder och tandkött, helst varje vecka. Här är några varningstecken du ska hålla utkik efter:

  • Dålig andedräkt. En frisk mun ska inte lukta illa. Om andedräkten är mycket dålig eller förändrats kan det vara tecken på tandproblem och sjukdom.
  • Tandsten i form av ljust gula eller bruna beläggningar. Tandsten är ett vanligt tandproblem som inte går att borsta bort, utan måste avlägsnas hos en veterinär.
  • Rött och svullet tandkött. Ett tandkött som är friskt har en ljust rosa färg. Om det är rödaktigt eller blöder kan det vara tecken på tandköttsinflammation.

Tandsjukdomar och tandlossning hos hund och katt

Om din hund eller katt har rikligt med tandsten kan det skada tandköttsfickorna och leda till tandlossning. Katter kan även drabbas av FORL och tandresorption, TR. Samtliga sjukdomar kan skapa mycket obehag hos ditt djur. Kontakta en veterinär direkt om ditt husdjur har något av ovanstående symtom för en tandundersökning.

Tips när du ska borsta djurets tänder

Det bästa sättet att hjälpa din hund eller katt till en bra tandhälsa är att borsta deras tänder varje dag. Här kommer några tips:

  • Använd en djurtandborste eller en vanlig tandborste anpassad för barn.
  • Borsta med korta eller små cirkulära rörelser.
  • Var extra noga mellan tanden och tandköttet börjar där det kan samlas bakterier.

Skaffa en bra djurförsäkring

Tandlossning kan vara mycket smärtsamt för ditt djur. För att bidra till en förbättra djurhälsa och minska tandlidande har Dina Försäkringar en unik tandvårdsförsäkring som ett valbart tillägg till din hundförsäkring, kattförsäkring och hästförsäkring.

Mer att läsa