Så förbereder du fölningen

Är det dags för ditt sto att få sitt föl? Kanske är det första gången du är med om detta mirakel? I så fall är det mycket att tänka på, och samtidigt väldigt spännande att få vara med om. Här får du lite tips och råd på vägen.

Det är viktigt att stoet får lugn och ro innan det är dags för fölning. Fölningsboxen som ska vara tillräckligt stor för både sto och föl förbereds i god tid genom noggrann rengöring och den ska också vara rikligt uppströdd, helst med halm.

– Om det är ditt första föl kan det vara skönt att ha en erfaren person närvarande som stöd och hjälp om veterinären inte kan vara på plats tillräckligt snabbt, säger Anita Larsson på Dina Försäkringar. Förbered också transporten med strö och ha den väl rengjord ifall du måste åka snabbt.

Dags för fölning

En normal dräktighetstid för ett sto är i genomsnitt ca 343 dygn men varierar stort så ett föl kan födas allt mellan dygn 310 och dygn 375 utan att det är någon fara för fölet.
Tecknen på en förestående fölning varierar mycket mellan olika individer, så du måste vara observant och finnas på plats den sista tiden. Det finns bra tekniska hjälpmedel för övervakning idag såsom svettdetektorer, rörelsedetektorer och chip men det säkraste sättet är att du själv övervakar stoet dels genom att vara på plats men också med hjälp av kameraövervakning. En sådan kan enkelt kopplas till mobilen så du får bra kontroll dygnet runt på ditt sto.

Alla ston är olika och tecknen på födsel varierar men ungefär en månad innan fölning växer juvret och fyller på med mjölk cirka två veckor innan fölning. Ofta kan vaxproppar ses ett till två dygn före fölningen. Bäckenbanden (ligamenten vid sidan av svansroten) förslappas några dagar innan fölningen.

– Ett tips är att ta kontakt med din veterinär redan när steg ett påbörjas så hen är förberedd och kanske kan komma med kort varsel. Har du god kontakt med din veterinär kan ni i god tid innan beräknat fölningsdatum tillsammans planera för hur ni ska agera när det är dags, fortsätter Anita.

Förloppet vid en normal fölning

Första stadiet. I öppningsstadiet kan stoet bli oroligt och visa lätta koliksymtom dagarna före fölning eller i samband med öppningsstadiet. Förbered stoet genom att tvätta vulva och juver med mild tvål och vatten samt linda svansen. Om vädret tillåter är det ingen nackdel om stoet fölar utomhus i en gräshage.

Stoet lägger sig och reser sig ofta några gånger i slutet av öppningsstadiet och får krystvärkar. Många ston väljer även att lägga sig ner på sidan nu. Detta stadie tar normalt mellan en halvtimme och fyra timmar och avslutas med att fosterhinnorna brister.

Andra stadiet. Utdrivningsstadiet startar när vattnet har gått och då är det viktigt att få ut fölet snabbt, vilket bör ske inom cirka 20 minuter.

–Om det drar ut på tiden ska du kontakta veterinär, råder Anita.

Först syns en halvgenomskinlig, vitaktig vätskefylld blåsa, därefter föds föl normalt med frambenen först så det bör komma en framhov följt av den andra framhoven och därefter nosen. Fostersäcken spricker vanligtvis under utdrivningsstadiet, men ibland kan delar av den ligga runt huvud och luftvägar på fölet och då måste de tas bort omedelbart för att förhindra kvävning.

Många enklare avvikelser kan åtgärdas om du som djurägare är närvarande i samband med fölningen, till exempel att fosterhinnorna inte brister eller att stoet lägger sig för nära boxväggen.

Tredje stadiet. Stoet förblir liggande en stund, navelsträngen brister efter cirka åtta till tio minuter, detta sköter naturen oftast själv, och efterbörden avgår inom ett par timmar. Om den inte släpper kan det hjälpa med en promenad för att livmodern ska dra ihop sig. När efterbörden kommit ut ska du undersöka den så att den ser hel ut så inga bitar blir kvar inne i stoet.

Vi har fått ett föl!

När fölet har kommit till världen behöver stoet få vara ifred med sitt föl för att tvätta det, låta det dia och därefter vila. Håll koll så att ditt sto mår bra, äter, dricker och intresserar sig för sitt föl. Stoet ligger ofta kvar en stund efter fölningen men ska visa intresse för sitt föl och vara förhållandevis pigg. Med ett nyfött föl gäller det att vara observant och reagera och agera i tid om något avviker från följande:

  • Omedelbara andningsförsök
  • Regelbundna andetag inom 30 sekunder
  • Puls på 70-90 slag/minut
  • Temp 37-39
  • Försöker lyfta huvudet och komma upp i bröstläge inom 5 minuter (rättningsreflex )
  • Sugreflex inom 20 minuter
  • Försöker resa sig upp inom 30 minuter
  • Står upp inom 2 timmar
  • Diar inom 6 timmar för att kunna tillgodogöra sig den livsviktiga råmjölken
  • Urinering inom 12 timmar
  • Första avföring (tarmbecket) inom 15 timmar


Om något i det normala förloppet är fördröjt ska du kontakta veterinär. När det första dygnet passerat och allt gått bra kan ni andas ut lite och njuta av det nya lilla livet. De flesta fölningar går bra och med kunskap, övervakning och snabb veterinärkontakt kan de flesta problem minimeras och åtgärdas. Det är viktigt att hålla god hygien kring det nyfödda fölet eftersom föl föds utan antikroppar och får det via mammas råmjölk.

Användbart att ha hemma är vaselin och Diarsanyl, rena handdukar, svampar och mild tvål då fölet ofta får diarré och blir kladdig i baken i samband med fölbrunsten. Tänk på smittskyddet och att vara försiktig mellan olika stall!

– För att vara trygg inför framtiden med ditt nya föl bör du teckna en egen hästförsäkring för fölet innan det blivit 30 dagar gammalt, då omfattas även navelbråck, felaktiga benställningar, operation av OCD fragment och klapphingstoperation, säger hon.

Tips!

För att både ditt sto och föl ska ha ett bra försäkringsskydd redan från start rekommenderar vi att du säkerställer att du har en hästförsäkring med både liv- och veterinärvårdsförsäkring för ditt sto samt tecknar en foster & fölförsäkring redan från 40 dagars dräktighet, den ersätter även veterinärvård för fölet om något skulle hända den första tiden och det ingår ersättning för mediciner och bandagematerial, veterinärens resor, djurambulans och omhändertagande om det värsta skulle hända och du förlorar ditt föl.


Mer att läsa