Så avlar du fram hållbara och friska hästar

Går du i tankarna att låta betäcka ditt sto? Kanske hoppas du på en ny dressyr-, trav- eller galoppstjärna? För att du ska få en så hållbar häst som möjligt måste förutsättningarna vara de rätta. Här ger vår expert Anita Moliis Larsson tips om vad som kan vara bra att tänka på när du ska matcha sto och hingst för betäckning.

– Den första frågan du ska ställa dig är, varför betäcker jag och vad förväntar jag mig av fölet? säger Anita, produktansvarig för djurförsäkring på Dina Försäkringar. Du ska ha hästen i många år, kanske vill du rida på den eller hoppas på att det ska bli en ny trav- eller galoppstjärna. Då måste förutsättningarna vara de rätta redan i planeringsstadiet av ett föl.

För att få en hållbar häst ska du fråga dig om stoet passar för avel och kan leva upp till dina förväntningar.

– Att ditt sto är så korrekt byggd som möjligt och har ett lämpligt temperament ämnad för användning, har lika stor betydelse för den avkomma man får som hingsten man väljer.

Hingsten ska komplettera ditt sto

Men att hitta den perfekta hingsten till sitt sto är inte alltid enkelt. Utbudet av hingstar är stort och det finns många fina att välja på. Grundregeln är att försöka hitta en hingst som kompletterar ditt sto, menar Anita.

– Det gäller att försöka komma fram till vilka egenskaper som är viktiga för just dig och att tänka långsiktigt. Ridbarhet/arbetsvilja, hållbarhet och temperament är oerhört viktigt oavsett om det är en ridhäst, brukshäst eller racinghäst du har.

För den som avlar i större utsträckning är målet givetvis att förbättra generna på den häst man har. Det gör man genom att välja en hingst som kan förstärka de positiva egenskaperna och förhoppningsvis minska de sämre.

– Ta hjälp genom att prata med erfarna uppfödare, gå på hingstvisningar, träffa tidigare avkommor, och följ tävlingsresultat, tipsar Anita. En god grundregel är att till ett obeprövat sto använda en beprövad hingst, men till ett beprövat sto kan du chansa på en yngre, mindre beprövad hingst.

Tips på hur du gör ditt sto redo för betäckning

  • Vänta in så att stoet haft minst en brunst innan det är dags att betäcka.
  • Om ditt sto inte varit dräktigt året innan rekommenderar vi att göra en gynekologisk undersökning eller allra minst ta ett bakterieprov, så hon inte har en obehandlad infektion som hindrar henne från att bli dräktig.
  • Håll ditt sto i god kondition och i gott hull. Då är stoet lättare att få dräktig och har ork och styrka att bära och föda fölet.
  • Om ditt sto nyligen tävlat och är i hög kondition, se till att hon varvar ner i god tid innan planerad betäckning.
  • För att komma i brunst ska stoet utfodras med bra foder (gärna gräs ute) och ”lagom” med motion utefter hennes förutsättningar för att underlätta under dräktighet och fölning.

  Lycka till och glöm inte försäkringen!

  När du har en trav-, galopp- eller avelshäst vill du såklart ha det bästa försäkringsskyddet om något skulle hända din häst. Från och med 1 juni 2023 kan du i vår hästförsäkring försäkra din trav-, galopp- eller avelshäst. Du kan välja Hel Veterinärvårdsförsäkring och Hel Livförsäkring med undantag för vissa händelser och du kan behålla veterinärvårdsförsäkringen hela hästens liv.

  Mer att läsa