dra åt hästens sadelgjord eller inte?

Hästens sadelgjord, hur hårt ska den dras åt och hur påverkas hästen om man gör fel? Här går Ann-Sofie Svensson, Höjens hästhälsa igenom vad du ska tänka på.

Jag ser emellanåt inlägg gällande sadelgjordens vara eller icke vara, både av terapeuter, equiopater, professionella utprovare och av ryttare inom olika grenar. Jag tänker att två saker kan vi alla vara rörande överens om.

  1. Utan sadelgjord sitter sadeln inte fast. Punkt slut.
  2. Val och form av sadelgjord är viktigt både utifrån passform och funktion.

Men! Åsikterna kring hur hårt de ska dras varierar, vissa påstår att hästarna är så stora och starka så vi små människor kan absolut inte dra åt en gjord så hårt att den skulle kunna skada hästen eller orsaka obehag på något vis.

Jag undrar om någon av de personerna som påstår detta någonsin känt av hur mycket smärta en nerv i kläm kan orsaka? Och om dessa vet hur lite tryck på ”rätt ställe” kan skapa en orimlig nivå av smärta?

för högt tryck kan orsaka smärta

Genom tryck kan man både släppa på samt orsaka smärta. Det samma gäller egentligen allt som ligger emot vår och hästens kropp. Och ju mer man bär något ju mer skada kan det orsaka vid fel passform.

Har du på dig en sko som är 5 storlekar för liten och går 10 meter en gång om dagen så är det absolut obehagligt men ger dig inga permanenta men. Har du däremot på dig skon 2 timmar om dagen samt snörar fast den för kung och fosterland kan jag garantera att du under majoriteten av de andra 22 timmarna av dygnet kommer känna obehag eller rent av smärta kopplat till både fötterna och övriga strukturer så som knän, rygg och nacke. En för hårt dragen gjord kommer sakta men säkert ställa till det för hästen, och inom överskådlig framtid påverka bröstkorgens flexibilitet, som i sin tur påverkar förmågan att stötdämpa, vilket ökar belastningen på lederna i benen, vilket påverkar (o)vilja att röra ryggen, vilket påverkar förmågan att arbeta i korrekt form vilket påverkar möjligheten till att utvecklas muskulärt, vilket kommer påverka sätet och knäna osv osv.

Området där sadelgjorden placeras är skört

Passform, funktion och behov är tre saker vi behöver ha svar på för att kunna erbjuda hästen rätt typ av utrustning (inte bara gjord). Utöver det tänkte jag berätta lite om hur området där sadelgjorden ligger an påverkar hästen och vad fel passform kan leda till.
Mitt under hästens buk och fram mellan frambenen ligger hästens bröstben. Till skillnad från oss har hästen inga nyckelben som binder bröstben till axel/bog, vilket gör området mer flexibelt – och skört. Tappar hästen muskler smalnar bringan. Bygger hästen muskler breddar bringan. Hos oss människor blir vår ”bredd” mer intakt (och stabil) tack vare våra nyckelben.

Följer du insidan av hästens framben högt upp, in mot muskulaturen i bröstkorgen är du i närheten av ett stort nervträd som heter Plexus Brachialis, ett skört område om det blir utsatt för trauma, men samtidigt väl skyddat av sitt läge. Sker trängningar i områden kring de större nervträden kan man få otroligt stor negativ påverkan på hästens koordination och balans.

Under hästen, längs bringa och bröstben, finns även hästens bröstmuskulatur som delvis består av dess pectoralis muskler, en grupp i tre delar som alla hjälper till att stabilisera frambenen i förhållande till bålen samt bidrar i stegen och stabiliserar bogleden.

Drar du med handen i sadelgjordsläget bakåt över revbenen mot bukhålan känner du över ett stort område muskler, tunna i tjocklek men täckande till ytan samt har flertalet viktiga funktioner. Serratus muskulaturen löper i en del likt en solfjäder uppåt längs halsen och den andra delen ut bakom bogbladet över revbensbågen. En viktig muskel när det kommer till att lyfta bröstkorgen samt att bidra till andningsfunktionen. Blir denna utsatt för negativ påverkan får det en direkt inverkan på hästens förmåga att höja bröstryggen samt prestatationsförmågan.

Nedanför den, något dold under överarmsbenet ligger även den stora jugularvenen som sen löper upp längs undre delen av halsen. Vid negativ påverkan av andra strukturer i området så kan denna givetvis påverkas.

Utöver det jag lyfter här finns det minst lika många olika strukturer och muskelgrupper till som skulle påverkas direkt och indirekt negativt av en för hårt dragen jord, oavsett om den passar eller inte.

Sadelgjorden är inte ditt säkerhetsbälte

Några enkla riktlinjer att ta hänsyn till med din användning av gjorden kommer här. För en optimal biomekanik tänk LAGOM när du drar sadelgjorden. Den är inte ditt säkerhetsbälte eller livrem.

Använder du en sadel med tryckavlastande effekt med exempelvis en platta/form på mitten, tänk på att flera av modellerna är utformade för att vara väldigt precisa i sin placering under hästen. Drar du åt den ojämnt på sidorna kommer funktionen inte till sin rätt då ”plattan” kommer hamna snett under hästen.

Har din gjord resår i sidorna? Genom att dra lagom ökar livslängden på resåren. Dras den för hårt töjs den sakta ut och förlorar sin effekt.

Har du bytt sadel? Beroende på hur din nya sadel ligger på din häst kan placeringen av gjorden ändras något vilket gör att du även kanske behöver byta ut den.

Vi får inte glömma att vi påverkar våra hästar mer än vi kanske tror, både positivt och negativt.


Mer att läsa