Så kan du skapa trygghet för ditt djur på nyårsafton

Starka ljud och ljuseffekter från fyrverkerier kan upplevas som mycket skrämmande för våra djur. För att hjälpa din hund och katt genom nyårsfirandet är det viktigt med förberedelser. Här har vi samlat tips på hur du kan skapa en tryggare miljö för din pälskling.

Nyårsafton är för många förknippat med förväntan och glädje, men tyvärr kan högtiden vara mycket jobbig för våra fyrbenta vänner. Då hunden och kattens hörsel är känsliga för starka ljud kan de reagera kraftigt på smällare och bli desorienterade. Även ljusblixtar och tjutande ljud från raketer kan skapa stark oro hos ett djur.

Det bästa sättet att hjälpa en lättskrämd hund eller katt är att åka till ett fyrverkerifritt ställe. Om du inte har möjlighet att ta in på ett djurvänligt hotellrum eller liknande kan du ta hjälp av tipsen nedan för ett tryggare nyårsfirande.

 • Ta tidiga långpromenader
  För att slippa gå ut när risken för nyårssmällare är som störst kan det vara bra att rasta din hund ordentligt på dagen. Se till att hunden är kopplad, så att den inte blir rädd och springer bort om fyrverkerier avfyras i närheten.
 • Stanna hos ditt djur
  Om din hund eller katt är känslig mot starka ljud gör du klokast i att stanna hemma. Även om våra husdjur verkar lugna kan de reagera helt annorlunda när fyrverkerierna drar igång.
 • Skapa en trygg miljö
  Med hjälp av filtar kan du bygga en mysig bädd på en plats där din hund eller katt känner sig fredad. Om du ska resa bort kan det vara bra att ta med dig bädden dit du ska åka.
 • Dra för gardinerna
  Även ljuseffekter från raketer kan skapa stark oro hos våra djur. Placera därför bädden helst i ett rum utan fönster, eller se till att skyla fönstren med tjocka gardiner.
 • Försök att avleda djurets uppmärksamhet
  Ett ben att tugga på eller en rolig leksak kan få ditt djur att tänka på annat. Ha gärna en tv eller radio påslagen i bakgrunden som hjälper till att döva ljuden från nyårssmällare.
 • Använd hjälpmedel
  Om ditt djur är mycket skotträdd kan du vända dig till en veterinär för rådgivning. Du kan också fråga efter receptfria läkemedel på apoteket som kan lugna en orolig hund eller katt.

Med hjälp av våra förebyggande tips kan du förhoppningsvis få ett lugnt och mysigt nyårsfirande tillsammans med din pälskling. Med vår hundförsäkring eller kattförsäkring kan du få ersättning om oturen ändå skulle vara framme.

Mer att läsa